Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό του Βαγγέλη Γιακουμάκη, του 20 χρονου Κρητικού αγοριού που ακόμα αναζητείται και που η εξαφάνισή του συνδέεται με άγριας μορφής bullying, το κοινωνικό φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία έχει γίνει πρώτο θέμα αυτές τις μέρες και έχει πάρει μεγάλη έκταση.
Μιλάμε για ένα θέμα που αφορά όλους μας, ένα ομαδικό φαινόμενο που δεν αφορά μόνο τον μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν (τους παρατηρητές), οι οποίοι είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες. Να διευκρινιστεί ότι bullying έχουμε όταν το "ισχυρότερό" παιδί ασκεί εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στο "αδύναμό" παιδί εντός και εκτός σχολείου, με το δεύτερο παιδί να μη μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του λόγω του χαρακτήρα του ή της σωματικής του υπόστασης. Στόχος τις περισσότερες φορές γίνεται το "διαφορετικό", το οποίο έχει να κάνει είτε με εξωτερικό γνώρισμα (φύλο, χρώμα, βάρος) είτε με εσωτερικό (σχολική επίδοση, κοινωνική συστολή).
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ
- Κόρα Καρβούνη στο JennyGr: «Τα παιδιά μας πρέπει να είναι ελεύθερα, να βλέπουμε την πλάτη τους να φεύγει, γιατί το πιο δύσκολο είναι να απογαλακτιστεί ο γονέας»
- Ταγιέρ: Η φετινή τάση του φθινοπώρου - Πώς να διαλέξεις το σωστό μήκος και ύφασμα για το σώμα σου
- Άντρια Αρχόνα: Η σκληρή προπόνηση για το sequel του «Superman» φουντώνει τις φήμες για τη Wonder Woman