WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Αρκεί μόνο το συναίσθημα για να μείνει μια σχέση ζωντανή;


15 Μαΐου 2015

Συνταγή δεν υπάρχει για το πώς μια σχέση κρατάει στον χρόνο, γιατί όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σχέσεις είναι ξεχωριστές και μοναδικές. Το κάθε ζευγάρι έχει τον δικό του τρόπο επικοινωνίας και διαφορετικά θέλω και ανάγκες.
Αυτό που με σιγουριά μπορούμε να πούμε όσοι δουλεύουμε με ζευγάρια είναι πως δεν αρκεί μόνο το συναίσθημα για να θεωρείται μια σχέση υγιής και να παραμένει ζωντανή.
Φυσικά το συναίσθημα αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συνυπάρξουν δυο άνθρωποι, για να παραμείνουν μαζί, να προχωρήσουν, να μοιραστούν τις ζωές τους, όμως δεν αρκεί μόνο αυτό.
Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε μια σχέση
Εμπιστοσύνη: Ένα συστατικό ζωτικής σημασίας για την σχέση. Οι δεύτερες σκέψεις ανάμεσα στο ζευγάρι και η συνεχής αμφιβολία αρρωσταίνουν την σχέση και την καταστρέφουν. Αν το άτομο δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης καλύτερα να αποφύγουμε την σχέση εξαρχής.
Σεβασμός: Επίσης σημαντικό στοιχείο μιας σχέσης. Ο θαυμασμός κρατάει τον έρωτα ζωντανό και την ποιότητα επικοινωνίας σε λεκτικό και σε σεξουαλικό επίπεδο.
Επικοινωνία: Το ζευγάρι θα πρέπει να επικοινωνεί και να συζητάει. Να συζητάει τις ανάγκες του, τα θέλω του, τις ενοχλήσεις του και να μπορεί να διαχειριστεί μια διαφωνία ή τον θυμό. Εν θερμώ θα πρέπει να αποφεύγουμε να βρούμε λύση.
Κοινά ενδιαφέροντα: Οι σύντροφοι θα πρέπει να έχουν κοινές ασχολίες ή ενδιαφέροντα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα διαφέρουν σε κάποια. Η κοινή ασχολία φέρνει κοντά το ζευγάρι. Αν δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά από κοινού το ζευγάρι, τότε αργά ή γρήγορα θα έρθει το χάσμα.
Προσωπικός χρόνος: Εφόσον το ζευγάρι έχει κοινό χρόνο , απαραίτητο είναι να υπάρχει και ο προσωπικός χρόνος του καθενός. Όσο σημαντικό είναι να κάνετε κοινά πράγματα, άλλο τόσο σημαντικό είναι να κάνετε και πράγματα μόνοι σας, που τα κάνατε και πριν. Αν μέσα στην σχέση χάσετε τον εαυτό σας, θα χαθεί και η σχέση σας, γιατί είστε βασικό μέρος της!Μια υγιής σχέση αποτελείται από ευχαριστημένους συντρόφους που σέβονται τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους.
Ευελιξία: Όπως κάθε υγιής σύστημα και πλαίσιο, έτσι και μια υγιή σχέση χρειάζεται ευελιξία. Τα πράγματα αλλάζουν, οι συνθήκες διαφοροποιούνται, μπορεί ξαφνικά να έρθει ένα παιδί, ένας θάνατος, μια αρρώστια, κάτι αναπάντεχο, όπου θα πρέπει να προσαρμοστούμε και δεν έχουμε την πολυτέλεια χρόνου.
Κοινωνικό πλαίσιο: Μην απομονώνεστε οι δυο σας. Βγείτε μια βόλτα με καλούς φίλους ή να είστε ανοιχτοί σε νέες γνωριμίες. Τονώνει την σχέση σας αυτό και δεν προκαλεί ανία. Διασκεδάστε, περπατήστε, ταξιδέψτε. Και μη κολλάτε στα ίδια. Χρειάζεται και η σχέση ανανέωση και καινούριες εμπειρίες.
Ακολουθήστε τη μέση οδό: Πολύ σημαντικό επίσης σε μια σχέση είναι να μάθουμε να μοιραζόμαστε και να κάνουμε υποχωρήσεις προκειμένου να συνυπάρξουμε. Αν ο ένας θέλει να γίνονται τα πράγματα προς το μέρος του μόνο και τις επιθυμίες του, τότε ο άλλος θα νιώθει ριγμένος και τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα μεταξύ τους.  Και οι δυο θα πρέπει να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον. Η μέση οδός είναι η καλύτερη λύση.
Αγάπη-τρυφερότητα-σεξουαλική επαφή: Η συνεχής έκφραση των συναισθημάτων και η ένδειξη αγάπης συμβάλλουν πολύ στην εξέλιξη της σχέσης. Η σεξουαλική επαφή είναι επίσης πολύ σημαντική αλλά δεν αρκεί από μόνη της.Αποτελεί το κερασάκι στην ´´τούρτά´´ μας και χωρίς τα παραπάνω κάποια στιγμή επηρεάζεται. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται η σεξουαλική επαφή ξεκινά εκτός κρεβατοκάμαρας. Αν θέλετε να αυξήσετε την ένταση και την συχνότητα της ,αυξήστε την συχνότητα και την ποιότητα της  επικοινωνίας σας.
Μια υγιής σχέση είναι η μίξη αρκετών συστατικών και δεν αρκεί μόνο ένα στοιχείο, ακόμα και αν αυτό είναι η αγάπη και ο έρωτας, που θεωρούνται πολύ σημαντικά. Πολλά γνωστά ζευγάρια που αγαπήθηκαν πολύ και ερωτεύτηκαν έχουν καταλήξει να ζουν χώρια. Παρόλα αυτά το συναίσθημα που έχουμε για τον σύντροφό μας , αποτελεί δυνατό κίνητρο να προσπαθήσουμε από κοινού να δουλέψουμε με τους εαυτούς μας, ώστε να εξελιχτούμε και να εξελίξουμε και την σχέση μας παράλληλα, καθώς επίσης σε αυτά που υστερούμε να μπορέσουμε να τα καλλιεργήσουμε.
Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.