Η ζήλια στον έρωτα σχεδόν σε όλους τους ερωτευμένους αποτελεί βασικό στοιχείο της σχέσης και ένδειξη αγάπης. Μάλιστα θεωρείται σε φυσιολογικό βαθμό το "αλάτι" της σχέσης και της ζωτικότητάς της. Η "καλή" ζήλια μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά μέσα στην σχέση και να μας προσφέρει κίνητρο για να γίνουμε καλύτεροι χωρίς να θεωρούμε δεδομένο τον σύντροφό μας. Φροντίζουμε να είμαστε επαρκείς, εξελισσόμαστε, κυνηγάμε τον καλύτερο εαυτό μας.
Τον σύντροφό μας τον ζηλεύουμε όταν νιώθουμε ότι η σχέση μας απειλείται από ένα τρίτο άτομο. Όταν αυτή η απειλή είναι πραγματικότητα τότε η ζήλια θεωρείται υγιής και μπορεί να αποτελέσει μια προειδοποίηση ώστε να προστατεύσουμε την σχέση μας ή τον εαυτό μας. Όταν η απειλή όμως δεν είναι πραγματική και η ζήλια δημιουργείται από φανταστικά σενάρια και σκέψεις του μυαλού, τότε το όριο χάνεται και γίνεται εμμονή.
Το αποτέλεσμα είναι η σχέση να κλονίζεται και να οδηγείται στον χωρισμό κάποια στιγμή. Ο ζηλιάρης σύντροφος βιώνει έντονο άγχος, αμφισβητεί συνεχώς τον σύντροφό του και μόνο με τον έλεγχο της ζωής του δεύτερου ανακουφίζεται για λίγο. Του στήνει διάφορες "παγίδες" προκειμένου να επιβεβαιώσει τα σενάριά του και να τον ξεσκεπάσει. Με αυτή την συμπεριφορά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Ο ζηλιάρης σύντροφος νιώθει φθόνο, καχυποψία και έλλειψη εμπιστοσύνης και ο άλλος πίεση και αίσθημα εγκλωβισμού. Η εμπιστοσύνη χάνεται και ο έρωτας καταστρέφεται σιγά σιγά. Όσο προσπαθεί ο σύντροφος να επιβεβαιώσει την πίστη του, τόσο τροφοδοτεί τις υποψίες του «ζηλιάρη».
Στις πιο ακραίες της μορφές η ερωτική ζήλια μπορεί να οδηγήσει κάποιον ακόμα και στην διάπραξη ενός «εγκλήματος πάθους» ή και στην αυτοκτονία.
Το συναίσθημα της παθολογικής ζήλιας θεωρείται δευτερογενές συναίσθημα που από πίσω κρύβει θυμό και φόβο και οι ρίζες της βρίσκονται συνήθως στα ελλείμματα της παιδικής ηλικίας, τα οποία έχουν διαταράξει την αυτοαποδοχή και την αυτοεικόνα του ατόμου που τα βιώνει. (παράδειγμα: « η μαμά μας εγκατέλειψε, άρα όλες οι γυναίκες θα κάνουν το ίδιο», «ότι έκανε ο μπαμπάς στην μαμά θα μου κάνει και μένα ο σύντροφός μου»).
Όταν "πιάσετε" τον εαυτό σας να ταλαιπωρείστε από την ζήλια για τον σύντροφό σας, εστιαστείτε σε σας και όχι στον άλλον. Ακόμα και αν μένετε σε μια σχέση που σας δίνονται δικαιώματα, αναλογιστείτε γιατί μένετε. Αν πάλι δεν σας δίνονται, σκεφτείτε πόσο πιστεύετε ότι αξίζετε την σχέση που έχετε ή τί φοβάστε και μη διστάσετε ακόμα και να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας είτε ατομικά είτε ως ζευγάρι. Μόνο όταν ανακαλύψετε τί βρίσκετε πίσω απ´την ζήλια σας θα βοηθήσετε τον εαυτό σας και θα απολαμβάνετε την σχέση σας!
Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.