Ο Πλάτωνας έγραφε στο διάλογο Φαίδρο πως "η ομοιότητα γεννά φιλία"...
Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, αν ρίξουμε μια ματιά στους φίλους μας που έχουμε δίπλα μας. Θα ανακαλύψουμε με βεβαιότητα πως έχουμε αρκετά κοινά, πέρα των διαφορών που έχουμε ως διαφορετικοί άνθρωποι. Κοινά ενδιαφέροντα, κοινές αξίες, νοοτροπία, status, μέχρι και ίδιο στυλ στο ντύσιμο ίσως.
Οι φίλοι μας καθρεφτίζουν τον εαυτό μας, ακόμα και αν αυτό δεν είναι φανερό. Δεν μας έλκουν μόνο στην προσωπική μας ζωή άνθρωποι με κοινά στοιχεία, αλλά και στην φιλία. Ένας άνθρωπος που εξελίσσεται, που αναζητάει τρόπους να αλλάξει και δεν βολεύεται δεν γίνεται να συνυπάρξει με έναν άνθρωπο που δεν έχει στόχους, βαριέται συνέχεια και μένει στάσιμος. Ακόμα και να μη το καταλαβαίνει θα βγει στην πορεία αυτό και η σχέση θα πάψει να υπάρχει. Δεν θα έχει ενδιαφέρον να τον δει και η αλληλεπίδραση μεταξύ τους δεν θα είναι ευχάριστη.
Μάλιστα οι Χριστάκης και Φάουλερ (2010) σε σχετικές τους έρευνες για την ομοιότητα των φίλων, αναφέρθηκαν μέχρι και σε κοινό γονότυπο που μπορεί να έχουν μεταξύ τους φίλοι. Ωστόσο οι συμπεριφορικοί παράγοντες παίζουν σημαντικότερο ρόλο απ´το DNA. Αυτό αποδεικνύεται και με την θεωρία μεταδοτικότητας, όπου για παράδειγμα ένας άνθρωπος με παχύσαρκους φίλους έχει μεγάλες πιθανότητες να πάρει κιλά.
Η επιλογή φίλων που κάνουμε, μας δίνει τόσες πληροφορίες, όσες το οικογενειακό πλαίσιο που μεγάλωσαμε. Και μάλιστα ακόμα περισσότερες θα τολμήσω να πω, αφού τους φίλους μας τους επιλέγουμε, ενώ την οικογένειά μας όχι.
Η ποιότητα και η ποσότητα των φίλων μας υπολογίζεται ως "κοινωνικό κεφάλαιο" και το υψηλό "κοινωνικό κεφάλαιο" συναρτάται με έννοιες όπως η επιτυχία και η ευημερία. Να μη μπερδέψουμε βέβαια την ποσότητα με την ποιότητα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες οι "καλοί" φίλοι είναι λιγότεροι απότι σε μικρότερες, αλλά και υψηλότερης ποιότητας.
Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.