WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Μελαγχολικό ή...γοητευτικό Φθινόπωρο;


28 Σεπτεμβρίου 2015

e71247bc53877cc0d83e23743a9987a4λσιεθσ.jpg

Υπάρχουν πολλοί που το φθινόπωρο τους προκαλεί μια μελαγχολία και μια θλίψη και αρκετοί επίσης που το σκηνικό αυτής της εποχής τους προδιαθέτει για ένα ζεστό ρόφημα και μια γλυκιά μελωδία που θα τους ταξιδέψει.

Το ζεστό καλοκαιράκι το έχουμε αφήσει πίσω και κάθε κατεργάρης έχει επιστρέψει στον πάγκο του.

Η αλήθεια είναι πως έρευνες που αναφέρονται στο πώς οι καιρικές συνθήκες επιδρούν στην διάθεσή μας, υποστηρίζουν πως η έλλειψη ηλιοφάνειας ενισχύει την αρνητική διάθεση ενός ατόμου και δεν βοηθάει άτομα με κατάθλιψη. Ο λόγος γιατί νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, η νεροπινεφρίνη και η ντοπαμίνη που δρουν μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων μειώνονται όταν δεν εκτιθέμεθα στον ήλιο.

Απ´την άλλη έρευνες έδειξαν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επιβαρύνουν την αρνητική ψυχολογία του ανθρώπου και να ενισχύσουν την επιθετικότητά του.

Είναι ενδιαφέρον αρκετά, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2012(Christodoulou et al) και το 2013 στην Σουηδία(Makris et al, 2013) σχετικές με την εποχικότητα της αυτοκτονίας πως φάνηκε ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά συνδέονται την εποχή της Άνοιξης και μετά του Καλοκαιριού.

Αν σκεφτούμε όμως πως η ψυχολογία και η διάθεσή μας ξεκινάει από μέσα μας, θα συνειδητοποιήσουμε τότε γιατί έχουμε ενοχοποιήσει για την πεσμένη μας διάθεση το φθινόπωρο αρκετοί από εμάς.

Η επιστροφή απ´τις διακοπές μας που συμπίπτει με την εποχή του φθινοπώρου ,μας φέρνει αντιμέτωπους πάλι με την καθημερινότητά μας, αλλά και με νέα ξεκινήματα, αφού ταυτόχρονα ξεκινάει μια νέα εποχική σεζόν στην εργασία, στο σπίτι και στον εαυτό μας. Σε τέτοιες περιόδους επαναπροσδιορίζουμε πράγματα, ιδέες, ακόμα και ανθρώπους και θέτουμε καινούργιους στόχους.

Αρκετοί στρέφονται στο να ανανεώσουν το σπίτι, να ξεκινήσουν χορό, μαθήματα ιταλικών ή να κόψουν το τσιγάρο ή οποιαδήποτε άλλη "κακή" συνήθεια. Καιρός για αλλαγές και νέους στόχους. Καινούργιες ιδέες, καινούργιες περιπέτειες, καινούργιοι άνθρωποι, καινούργια πλάνα. Δεν είναι τυχαίο που καμιά άλλη εποχή δεν ενέπνευσε τόσους ποιητές και ζωγράφους του κόσμου. Αυτή η μεταβατική περίοδος μπορεί να έχει ένα μελαγχολικό ύφος, αλλά ταυτόχρονα κουβαλάει έναν ρομαντισμό, μια γοητεία και μια νοσταλγία. Ας το απολαύσουμε!

Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.