8 τρελά πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν κάνουμε σεξ

Παρασκευή 12 Αύγουστος 2016

Προφανώς και όταν κάνουμε σεξ αυτό που σκεφτόμαστε δεν είναι "αχά αυτή τη στιγμή εξαιτίας της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων μου κυκλοφορεί περισσότερο αίμα στην περιοχή του κόλπου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνομαι μεγαλύτερη ευχαρίστηση". Αλλά η αλήθεια είναι πως όταν ερεθιζόμαστε ή κάνουμε σεξ, το σώμα και ο εγκέφαλος παίρνουν μπροστά σαν μία μηχανή και κάνουν διάφορα πράγματα προκειμένου να ζήσουμε μία καταπληκτική ερωτική εμπερία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή η διαδικασία στην οποία μπαίνει το σώμα μας όταν προετοιμαζόμαστε για σεξ και κάνουμε σεξ ονομάζεται "κύκλος σεξουαλικής απόκρισης" και χωρίζεται σε πέντε στάδια, τα οποία ξεκινούν από τη στιγμή που ερεθιζόμαστε μέχρι τη στιγμή που χαλαρώνουμε μετά τον οργασμό.

Μερικά από τα "μαγικά" πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας λοιπόν κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε σταδίων είναι τα εξής:

  1. Οι παλμοί της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση ολοένα και αυξάνονται.
  2. Ανάλογα με το χρώμα της επιδερμίδας μπορεί να προσέξεις αυτό που λέγεται "sex flush", ένα αναψοκοκκίνισμα γύρω από το στήθος και το λαιμό.
  3. Το σώμα απελευθερώνει περισσότερο νιτρικό οξύ, το οποίο προκαλεί στους μύες χαλάρωση και επιπλέον αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον κόλπο και τον τράχηλο.
  4. Υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου, όπως είναι η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος. Επίσης σε αυτό το σημείο τα καθημερινά άγχη εξαφανίζονται. Οι ειδικοί λένε πως όσο περισσότερο ερεθιζόμαστε, τόσο περισσότερα κομμάτια του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με το στρες "κατεβάζουν την παροχή".
  5. Τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της επινεφρίνης βρίσκονται σε άνοδο. Η ντομαπίνη είναι ένα νευροδιαβιβαστής υπεύθυνος για την καλή διάθεση, ενώ η επινεφρίνη είναι περισσότερο γνωστή ως αδρεναλίνη.
  6. Όσο τα επίπεδα διαφόρων νευροδιαβιβαστών ανεβαίνουν καθώς ερεθιζόμαστε, ο οργασμός είναι θέμα χρόνο. Υπάρχει μεγάλη αύξηση των επιπέδων της ωκυτοκίνης (ακόμα μία feel good ορμόνη). Η ωκυτοκίνη είναι και αυτή που βοηθά τη μήτρα ώστε να υποδεχθεί το σπέρμα.
  7. Μετά τον οργασμό όλα επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Όλα εκτός από τον τράχηλο. Ο τράχηλος της μήτρας παραμένει ανοιχτός. Αυτό βοηθά το σπέρμα ώστε να ταξιδέψει μέχρι τη μήτρα. Μετά από 20 με 30 λεπτά "οι πόρτες κλείνουν".
  8. Μετά το σεξ και εξαιτίας της ωκυτοκίνης, η επιδερμίδα όντως λάμπει.