WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Η επικριτικότητα στις σχέσεις μας. Συνέπειες και αντιμετώπιση.


13 Μαρτίου 2017

gallery-big-bad-friendship.jpg

Πολλοί άνθρωποι που κατά την παιδική τους ηλικία έχουν βιώσει έντονα την επικριτικότητα, για να υπέραναπληρώσουν αυτό το συναίσθημα γίνονται ως ενήλικες οι ίδιοι επικριτικοί στις σχέσεις τους ή την αποδέχονται από τους άλλους.

Πώς θα καταλάβετε ότι η σχέση σας διαθέτει επικριτικότητα.

  • Σε κάθε αφορμή αμφισβητούνται οι απόψεις σας.
  • Νιώθετε ότι δεν ακούγεστε.
  • Σε ότι διαφωνείτε λαμβάνεται ως προσωπική επίθεση.
  • Σας διορθώνει συνέχεια όταν μιλάτε ή παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν την εμφάνισή σας.

Πώς να αντιμετωπίσετε την δική σας επικριτικότητα προς τους άλλους.

  • Εκφράστε τα συναισθήματά σας χωρίς να ρίχνετε την ευθύνη στους άλλους και να τους κρίνετε.
  • Εστιάστε στην λύση και όχι στο πρόβλημα. Η ουσία είναι να συμβιώσετε αρμονικά σε μια σχέση και όχι στο ποιός φταίει.
  • Αποδεχτείτε τον εαυτό σας και δουλέψτε τα τραύματά σας. Όποιος επικοινωνεί μέσω της επικριτικής συμπεριφοράς, έχει βρεθεί πολύ πιθανόν σε επικριτικό περιβάλλον ως παιδί. Η επικριτικότητα γεννάει επικριτικότητα και θα μπαίνετε συνεχώς σε έναν φαύλο κύκλο που δεν θα βοηθάει τις σχέσεις σας.

Η αγάπη και η συντροφικότητα είναι ο καλύτερος μηχανισμός επιβίωσης και η επικριτικότητα οδηγεί σε αποσύνδεση το ζευγάρι.Ο καλύτερος τρόπος να επανασυνδεθούμε και να είμαστε σε επαφή με τον σύντροφό μας είναι να μιλάμε ανοιχτά για τις ανάγκες μας με τέτοιον τρόπο ώστε να κινητοποιηθεί και να ανταποκριθεί. Η λαχτάρα για συναισθηματικό δεσμό με τους κοντινούς μας ανθρώπους είναι η κατεξοχήν συναισθηματική προτεραιότητα, επισκιάζει ακόμη και την ανάγκη για τροφή ή σεξ.

Ο αγαπημένος Λέο Μπουσκάλια είπε πως αν όλοι μας είχαμε ένα άτομο που να μην κατακρίνει τίποτα από αυτά που κάνουμε ή λέμε, θα είχαμε όλοι μας την ισορροπία (στο μυαλό) μας.

Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.