Τι είναι οι πεποιθήσεις και πώς μπορούμε να τις αλλάξουμε. Ο life coach απαντά

Τρίτη, 01 Αυγούστου 2017
pexels-photo55087.jpg

Όποτε συμβαίνει κάτι στη ζωή μας, ο εγκέφαλος μας κάνει δύο ερωτήσεις: 1) θα μας προκαλέσει πόνο ή ευχαρίστηση; 2) τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω τον πόνο και να αισθανθώ ευχαρίστηση; Οι περισσότερες πεποιθήσεις μας βασίζονται σε ερμηνείες τραυματικών ή ευχάριστων εμπειριών, που μας συνέβησαν στο παρελθόν.

Τι είναι πεποιθήσεις;

Είναι το αίσθημα βεβαιότητας που έχουμε για κάτι.

Ποια όμως από τις πεποιθήσεις μας είναι αληθινές; Η απάντηση είναι ότι, δεν έχει σημασία ποια είναι αληθινή και ποια όχι, αλλά ποια είναι ενδυναμωτική και ποια αποδυναμωτική. Η προσωπική μας εξέλιξη είναι άμεσα συνδεδεμένη με το σύστημα των πεποιθήσεων μας.

Πώς μπορούμε όμως να αλλάξουμε πεποιθήσεις;

Πρώτον: Αν συσχετίσουμε ένα πολύ έντονο αίσθημα πόνου με μία πεποίθηση μας, θα αναγκαστούμε να την αλλάξουμε.                                              

Δεύτερον: Να την αμφισβητήσετε.                                                                                                     

Τρίτον: Να ανατρέξετε σε πηγές που υποστηρίζουν την νέα σας ενδυναμωτική πεποίθηση, για να την ενισχύσετε. Αλήθεια, δεν υπάρχουν πεποιθήσεις τις οποίες πριν από χρόνια τις υπερασπιζόσασταν και ήσασταν απόλυτοι, αλλά σήμερα δεν τις πιστεύετε; Να θυμάστε πως, αν κάνετε ερωτήσεις για κάτι που πιστεύετε, στο τέλος σίγουρα θα φτάσετε στο σημείο να το αμφισβητήσετε.

Από τον Δημήτρη Τσέλιο, Σύμβουλος αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης & Συνεργάτης - Εισηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτική. Life Coaching by Dimitris Tselios

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα