WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Μήπως τελικά ευθύνονται τα γονίδια μας που χωρίζουμε;


14 Οκτωβρίου 2017

tic-tac-toe-1777859-1920.jpg

Μια έρευνα που διεξάχθηκε στη Σουηδία έδειξε ότι τα ενήλικα παιδιά των διαζευγμένων γονέων έχουν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν στη ζωή τους, σε σχέση με εκείνα που μεγάλωσαν και με τους δυο γονείς. Επίσης η εν λόγω μελέτη υποδηλώνει ότι αυτή η τάση έχει σχέση περισσότερο με την κληρονομικότητα παρά με την ανατροφή. Με απλά λόγια ο αυξημένος κίνδυνος διαζυγίων μπορεί να κωδικοποιηθεί στα γονίδια μας.

Διαβάστε εδώ: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να χωρίσετε σύμφωνα με την επιστήμη

Για να διαπιστωθεί αν οι γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην πιθανότητα διαζυγίων στα ζευγάρια, οι ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία ανέλυσαν τα στοιχεία από περίπου 20.000 Σουηδούς ενήλικες που υιοθετήθηκαν ως παιδιά. Διαπίστωσαν ότι τα υιοθετημένα παιδιά έμοιαζαν περισσότερο στους βιολογικούς τους γονείς όσο αφορά την τάση τους να χωρίζουν. Αυτό το συμπέρασμα είναι αρκετά ενδιαφέρον όπως δήλωσαν οι ερευνητές, καθώς αντιτίθεται στις κοινές πεποιθήσεις ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν σε μια οικογένεια με χωσιμένους γονείςμ, έχουν την τάση να μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους.

Αυτή η κληρονομική σύνδεση πιθανότατα οφείλεται σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τα οποία έχουν συνδεθεί με γενετικούς παράγοντες. Όμως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν σημαίνει ότι επειδή οι άνθρωποι των οποίων οι γονείς πήραν διαζύγιο, θα πρέπει αναγκαστικά να κάνουν το ίδιο. Η εν λόγω μελέτη δεν είναι προγνωστική, απλά μας δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος, εφόσον κάποιοι έχουν χωρισμένους γονείς. Το περιβάλλον εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των ανθρώπων. Απλώς οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η συγκεκριμένη μελέτη θα μπορέσει να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τους παράγοντες που μπορούν να ωθήσουν τα ζευγάρια σε ένα ή και περισσότερα διαζύγια.

Τέλος επειδή η συγκεκριμένη μελέτη έγινε σε Σουηδούς δεν μπορεί να είναι ενδεικτική για όλους τους Ευρωπαίους. Γιατί υπάρχουν πολλές ομοιότητες, αλλά και σημαντικές διαφορές. Για παράδειγμα η μέση ηλικία γάμου είναι μεγαλύτερη στη Σουηδία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως και το ποσοστό διαζυγίου είναι υψηλότερο. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.