WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Με ποιους τρόπους το διαζύγιο επηρεάζει την υγεία μας


19 Αυγούστου 2018

julia-caesar-15078-unsplash.jpg

Το κάθε διαζύγιο είναι διαφορετικό, όμως οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν πως είναι μια εξαιρετικά οδυνηρή διαδικασία και δύσκολη κατάσταση τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Μάλιστα μια νέα έρευνα έδειξε πως το διαζύγιο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας με τους εξής παρακάτω τρόπους.

Άγχος.

Ένα διαζύγιο συνήθως μεταφέρει τα επίπεδα του άγχους στα ύψη. Το μέλλον σας φαίνεται αβέβαιο και το συναίσθημα που επικρατεί τη συγκεκριμένη περίοδο είναι αυτό της ανασφάλειας. Ανάλογα με τις περιστάσεις, ίσως ξαφνικά πρέπει να μετακομίσετε, να βρείτε μια νέα δουλειά και να επιβιώσετε με λιγότερα χρήματα από πριν. Τα παιδιά σας ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξουν σχολείο ή να συνηθίσουν σε μια συμφωνία με εσάς και τον πρώην σύντροφό σας.

Δραστική αλλαγή βάρους

Η απόκτηση ή η απώλεια βάρους είναι ένα ακόμη σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα διαζύγιο. Μερικοί άνθρωποι στρέφονται στο φαγητό για να ξεχάσουν τα δυσάρεστα συναισθήματα. Κάποιοι άλλοι είναι τόσο στεναχωρημένοι που χάνουν την όρεξή τους.

Μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο εμφανίζεται όταν έχετε πολλές επικίνδυνες καταστάσεις ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης,  του υψηλού σακχάρου στο αίμα, του υπερβολικού λίπους της κοιλιάς και της υψηλής χοληστερόλης. Το συγκεκριμένο σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έχουν διαζευχθεί (καθώς και οι γυναίκες που είναι χήρες ή σε δυστυχισμένους γάμους) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο από ό, τι οι γυναίκες που βρίσκονται σε ευτυχισμένους γάμους.

Κατάθλιψη

 Αφού ο γάμος διαλύεται, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πως έχουν αποτύχει. Για παράδειγμα, εάν ο σύζυγός σας απατήσει, μπορεί να νιώσετε ότι κάτι δεν κάνατε σωστά και αυτό με τη σειρά του να  καταστρέψει την αυτοπεποίθησή σας.  

Διαβάστε εδώ: Τι θα σας συμβεί εάν σταματήσετε να κάνετε σεξ

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine διαπίστωσε ότι τόσο οι μεσήλικες άνδρες όσο και οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων μετά από ένα διαζύγιο σε σύγκριση με τους παντρεμένους ανθρώπους της ίδιας ηλικίας. Επίσης η έρευνα δείχνει ότι το άγχος του διαζυγίου οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στις γυναίκες και αυτά τα επίπεδα επιμένουν για αρκετό καιρό.

Κατάχρηση ουσιών

Μετά από ένα διαζύγιο μπορεί να βρεθείτε να εξαρτάστε περισσότερο από τα τσιγάρα, το αλκοόλ ή τα φάρμακα για να αντιμετωπίσετε την αίσθηση της μοναξιάς, της αγωνίας ή της κατάθλιψης. Μια ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας του 2012 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Men's Health διαπίστωσε ότι οι διαζευγμένοι άνδρες έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης ουσιών, καθώς και υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, κατάθλιψης και έλλειψης κοινωνικής υποστήριξης σε σύγκριση με τους παντρεμένους άνδρες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.