WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Γυναικείος οργασμός: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε, αλλά φοβάστε να ρωτήσετε


22 Ιανουαρίου 2020

Γυναικείος οργασμός: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε, αλλά φοβάστε να ρωτήσετε

Ο οργασμός δεν είναι μόνο για ευχαρίστηση. Είναι επίσης μια σημαντική πτυχή της υγείας των γυναικών, καθώς ενεργοποιεί την απελευθέρωση των ορμονών, οι οποίες βοηθούν το σώμα να χαλαρώσει, να μειώσει το άγχος, να καταπολεμήσει την κατάθλιψη, ενώ προσφέρουν σωματική και πνευματική ευεξία. Γι αυτό και παρακάτω θα μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτή τη σημαντική λειτουργία του σώματός.

Ποια είδη γυναικείου οργασμού γνωρίζετε;

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι γυναικείου οργασμού: κλειτορίδας, κολπικός και ο συνδιαστικός.

Ο κολπικός οργασμός είναι ο πιο συνηθισμένος. Το 75% των γυναικών χρειάζονται διέγερση του κόλπου για να φτάσουν στον οργασμό. Ο κολπικός οργασμός σημαίνει ότι μια γυναίκα μπορεί να φτάσει στον οργασμό χωρίς διέγερση της κλειτορίδας. Τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται μέσω της κολπικής διείσδυσης. Η τελευταία έρευνα, ωστόσο, υποδηλώνει ότι ο κολπικός οργασμός δεν είναι παρά ένας μύθος αφού ο ίδιος ο κόλπος είναι ανατομικά ανίκανος να παράγει έναν οργασμό.

Οι γυναίκες περιγράφουν τις πιο ευχάριστες εμπειρίες όταν υπάρχει ο συνδυασμός κολπικού και κλειτοριδικού οργασμού. Επίσης περιλαμβάνονται στη λίστα και οι πολλαπλοί οργασμοί, όταν η γυναίκα βιώνει αρκετούς οργασμούς στη σειρά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Που είναι το σημείο G στις γυναίκες;

Το σημείο G ανακαλύφθηκε το 1950 από τον Γερμανό γυναικολόγο Ernst Gräfenberg, αλλά η ύπαρξή του εξακολουθεί να προκαλεί ερωτηματικά. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι μια επέκταση της κλειτορίδας. Άλλοι πιστεύουν ότι η δημοσιότητα γύρω από αυτό το θέμα είναι επωφελής μόνο για τους κατασκευαστές σεξουαλικών παιχνιδιών.

Πιστεύεται ότι το σημείο G βρίσκεται 2-3 cm μακριά από την είσοδο του κόλπου. Είναι ένα τραχύ σημείο και με το άγγιγμα μπορεί να προκαλέσει αίσθηση πληρότητας της κύστης. Αλλά μετά από λίγο, αυτό το συναίσθημα θα εξαφανιστεί.

Σε ορισμένες θέσεις, η διέγερση του σημείου G μπορεί να σας δώσει έντονες αισθήσεις. Περίπου το 30% των γυναικών λένε ότι ο κολπικός οργασμός και οι συσπάσεις των πυελικών μυών επιτυγχάνονται με τη διέγερση του σημείου G-κατά τη διάρκεια του σεξ.

Τι μπορεί να προκαλέσει αδυναμία οργασμού;

Σύμφωνα με μια μελέτη, περίπου το 33% των γυναικών δεν έχουν βιώσει ποτέ οργασμό. Οι αιτίες είναι δυο.

Ψυχολογικά αίτια: 

Ο υπερβολικός έλεγχος των συναισθημάτων, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο  φόβος ότι κάνετε κάτι λάθος, μια άσκημη πρώτη σεξουαλική εμπειρία, το ψυχολογικό τραύμα και το στρες μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες οργασμού. 

Φυσιολογικά αίτια: 

Ορμονικές διαταραχές

Δυσλειτουργία του νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος

Λήψη φαρμάκων (ειδικά αντικαταθλιπτικά)

Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία της αδυναμίας να έρθει μια γυναίκα σε οργασμό  προσδιορίζεται από την αιτία του προβλήματος. Μερικές φορές, αρκεί να δοκιμάσετε μια νέα στάση ή απλά να χαλαρώσετε. 

Η έλλειψη οργασμού θεωρείται φυσιολογική στην αρχή της σεξουαλικής ζωής, όταν ξυπνά η γυναικεία σεξουαλικότητα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειάζεται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών: πώς επηρεάζουν τη λίμπιντο και τους οργασμούς;

Όλα τα φάρμακα τείνουν να έχουν παρενέργειες, και τα αντικαταθλιπτικά δεν αποτελούν εξαίρεση. Η λήψη αντικαταθλιπτικών μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, ναυτία ή ζάλη, αλλά μια βασική ανησυχία είναι η χαμηλή λίμπιντο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα αντικαταθλιπτικά λειτουργούν με τον ακόλουθο τρόπο: αυξάνουν το επίπεδο σεροτονίνης, φέρνοντας έτσι μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Ταυτόχρονα, αυτό το συναίσθημα εμποδίζει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την διέγερση. 

Αναμφίβολα, κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά στις σεξουαλικές παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών και η σοβαρότητα τους διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Δεδομένου ότι τα αντικαταθλιπτικά σχεδόν πάντα προκαλούν σεξουαλικά προβλήματα, μην ντρέπεστε εάν αισθάνεστε ότι έχετε επηρεαστεί. Συζητήστε το με τον σύντροφό σας και το γιατρό σας για να καθορίσετε την κατάλληλη πορεία δράσης.

Μη-κολπικός οργασμός: μύθος ή γεγονός;

Η διέγερση των γεννητικών οργάνων είναι ο πιο δημοφιλής, αλλά όχι ο μόνος τρόπος για να φτάσετε σε οργασμό. Ορισμένες γυναίκες έρχονται σε οργασμό, για παράδειγμα, από τις θηλές τους. Έχει αποδειχθεί ότι στην περίπτωση αυτή, διεγείρεται ίδια περιοχή εγκεφάλου. Κάποιος μπορεί να βιώσει τον οργασμό ενώ κοιμάται, ακούγοντας μουσική, παρακολουθώντας ταινίες ή ακόμα και μόνο με τη δύναμη της σκέψης.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιες μέθοδοι είναι περισσότερο εξαίρεση παρά κανόνας. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών είναι σε θέση να το κάνουν και αυτό εξαρτάται από τη συναισθηματική κατάσταση και τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά της γυναίκας.

Πολλαπλός οργασμός: είναι πραγματικός;

Ο πολλαπλός οργασμός σημαίνει ότι έχετε αρκετούς οργασμούς κατά τη διάρκεια μιας συνουσίας. Για πολλές γυναίκες οι πολλαπλοί οργασμοί είναι εφικτοί αλλά για κάποιες άλλες δεν είναι. Για να έχετε πολλαπλούς οργασμούς απαιτείται προσπάθεια και πρακτική.

Πρώτον είναι σημαντικό να εναρμονιστείτε με την ιδέα ότι αυτή η ευχαρίστηση είναι διαθέσιμη σε εσάς. Πρέπει επίσης να μάθετε να ακούτε το σώμα σας και να εξερευνήσετε τις ερωτογενείς σας ζώνες. 

Η συνεχής διέγερση είναι μια από τις κύριες προϋποθέσεις για την επίτευξη των πολλαπλών οργασμών. Εδώ πολλά εξαρτώνται από τον σύντροφο. Ο σύντροφός σας θα πρέπει να συνεχίσει να σας χαϊδεύει μετά τον πρώτο σας οργασμό.

Συχνά μετά τον οργασμό, τόσο ο κόλπος όσο και το πέος γίνονται ευαίσθητοι και η περαιτέρω επαφή γίνεται επώδυνη. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να διεγερθούν άλλες ερωτογενείς ζώνες (η κλειτορίδα, το σημείο G, το στήθος, ο λαιμός κλπ.). Για την επίτευξη πολλαπλών οργασμών, η ευαισθησία του κόλπου είναι σημαντική. 

Οργασμοί και ηλικία.

Σύμφωνα με μελέτες, μια γυναίκα θα βιώσει τον πιο έντονο οργασμό στην ηλικία των 35. Πιστεύεται ότι σε αυτή την ηλικία, έχει αρκετή αυτογνωσία, εμπιστοσύνη και σεξουαλική εμπειρία. Αυτά είναι όλα απαραίτητα για τη μέγιστη ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια του σεξ.

Γι 'αυτό οι γυναίκες  που είναι 30 έχουν πιο συχνούς οργασμούς σε σχέση με τις νεότερες. Ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι με το πέρασμα του χρόνου η σεξουαλική ζωή των γυναικών γίνεται λιγότερο έντονη, αλλά πιο αισθητή. Σε αντίθεση με τα στερεότυπα, οι πιο έντονοι οργασμοί έρχονται μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό συνδέεται με την επιθυμία να ζει κανείς για τον εαυτό του, χωρίς αναστολές ή φόβο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.