WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αποτελεσματικές και εύκολες τεχνικές για να μειώσετε το άγχος


27 Δεκεμβρίου 2019

Αποτελεσματικές και εύκολες τεχνικές για να μειώσετε το άγχος

Το άγχος είναι η αντίδραση του σώματος σε βλαβερές καταστάσεις - είτε είναι πραγματικές είτε όχι. Όταν αισθάνεστε ότι απειλείστε, μια χημική αντίδραση εμφανίζεται στο σώμα σας που σας επιτρέπει να ενεργείτε κατά τρόπο που να αποτρέπει τον τραυματισμό. Αυτή η αντίδραση είναι γνωστή ως αντίδραση στρες. Κατά τη διάρκεια της αντίδρασης στο στρες αυξάνεται ο καρδιακός σας ρυθμός, η αναπνοή επιταχύνεται, οι μυς σφίγγονται και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται.

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ικανοί να χειριστούν το άγχος από άλλους. Και δεν είναι όλα τι είδη άγχους βλαβερά. Σε μικρές δόσεις, το άγχος μπορεί να σας βοηθήσει να εκπληρώσετε τα καθήκοντά σας και να αποφύγετε να πληγωθείτε. Για παράδειγμα, το άγχος είναι αυτό που σας επιτρέπει να χτυπήσετε. 

Τα σώματα μας έχουν σχεδιαστεί για να χειρίζονται μικρές δόσεις πίεσης. Όμως, δεν είμαστε εξοπλισμένοι για να χειριστούμε το χρόνιο στρες χωρίς να υπάρχουν άσκημες συνέπειες. Παρακάτω θα δείτε εύκολους και γρήγορους τρόπους για να μειώσετε το άγχος. 

Πιέστε ένα φανταστικό λεμόνι.

Φανταστείτε ότι υπάρχει ένα λεμόνι μπροστά σας. Πάρτε μια στιγμή για να φανταστείτε την εικόνα με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. Στη συνέχεια, με το δεξί σας χέρι φανταστείτε ότι αρπάζεστε αυτό το λεμόνι. Σκεφτείτε το βάρος του και τον τρόπο που το αισθάνεστε στην παλάμη σας. Τώρα φανταστείτε ότι υπάρχει μια τρύπα στο λεμόνι και προσπαθήστε να το συμπιέσετε, έτσι ώστε να βγει ο χυμός του. Παρατηρήστε πως το δεξί σας χέρι είναι τεταμένο καθώς πιάνετε και πιέζετε αυτό το λεμόνι για πέντε έως επτά δευτερόλεπτα. Εντάξει, προσποιηθείτε τώρα ότι βάζετε το λεμόνι πίσω και αισθάνεστε ότι το χέρι χαλαρώνει. Επαναλάβετε αυτό τρεις φορές, κάθε φορά προσπαθήστε να πιέζετε όλο και πιο δυνατά το λεμόνι για να βγει ακόμα περισσότερος χυμός και στη συνέχεια χαλαρώστε το χέρι σας.

Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς αυτή η άσκηση λειτούργησε για σας με αυτά τα ερωτήματα :

Θα μπορούσατε να αισθανθείτε τη διαφορά μεταξύ των μυών του βραχίονα που σφίγγετε και των μυών του βραχίονα που χαλαρώνετε;

Τώρα που δεν κρατάτε το λεμόνι πλέον, νιώθετε το χέρι σας πιο χαλαρό ή πιο έντονο από ό, τι όταν ξεκινήσατε;

Μπορείτε να δείτε πώς εστιάζοντας σε αυτή την άσκηση, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε από το μυαλό σας τις αγχωτικές σκέψεις για λίγο;
Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση ως γρήγορη ανακούφιση κάθε φορά που έχετε αγχο.  

Τώρα ας δοκιμάσουμε μια γρήγορη άσκηση μείωσης του στρες που επικεντρώνεται στην αποφυγή μυϊκής έντασης σε ολόκληρο το σώμα σας.

Καθίστε σε μια καρέκλα ή ξαπλώστε σε μια άνετη θέση. Τώρα σφίξτε γρήγορα κάθε μυ που μπορείτε και κρατήστε για δέκα δευτερόλεπτα. Βεβαιωθείτε ότι αναπνέετε καθώς κάνετε αυτή την άσκηση και επαναλάβετε τρεις φορές. Ξεκουραστείτε για περίπου δέκα έως δεκαπέντε δευτερόλεπτα μεταξύ κάθε επανάληψης.

Εξετάστε τις ακόλουθες ερωτήσεις για να δείτε πώς αυτή η άσκηση λειτουργεί:

Παρατηρήσατε ότι το σώμα σας χαλαρώνει όλο και περισσότερο μετά από κάθε επανάληψη; 

Αυτή η ένταση και μετά η χαλάρωση ήταν ευχάριστη ή δυσάρεστη;

Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διαχειριστείτε καταστάσεις άγχους;

Μπορείτε να κάνετε την επόμενη άσκηση ενώ βρίσκεστε ξαπλωμένοι ή καθισμένοι.

Ξαπλώστε σε ένα χαλί ή άλλη άνετη επιφάνεια. Αν θέλετε, μπορείτε να κλείσετε τα μάτια σας. Ή αφήστε τα ανοιχτά καθώς κάνετε αυτή την άσκηση. Δώστε όλη της την προσοχή στο αίσθημα του σώματος που ακουμπάει το πάτωμα. Πάρτε μερικές βαθιές, χαλαρωτικές αναπνοές. Εστιάστε την προσοχή σας στα πόδια σας. Δεν χρειάζεται να τα τεντώσετε ή να τα χαλαρώσετε. Αναπνεύστε και παρατηρήστε τι νιώθετε στα πόδια σας. Όταν αισθάνεστε έτοιμοι, μετακινήστε απαλά την προσοχή σας στην επόμενη περιοχή, στα κάτω πόδια σας. Περάστε μερικές στιγμές εστιάζοντας σε αυτό που αισθάνεστε εκεί, όπως και για τα πόδια σας. Παρομοίως, συντονίστε απαλά στα γόνατά σας. Κατόπιν συντονίστε στο επάνω μέρος τους σώματός σας.

Μετακινήστε την προσοχή σας μέχρι αργά και εστιάστε στη λεκάνη σας. Στη συνέχεια στα χέρια και στον κορμό και στην πλάτη σας. Τελειώστε παρατηρώντας το πρόσωπο σας και το κεφάλι σας. Πάρτε μερικές πιο χαλαρωτικές αναπνοές.  Όποτε είστε έτοιμοι, ανοίξτε τα μάτια σας και σιγά-σιγά σηκωθείτε.

Τώρα, σκεφτείτε πώς αισθάνθηκε:

Ποιες περιοχές του σώματός σας, σας φάνηκαν οι πιο χαλαρές; Ποιες ήταν οι πιο έντονες;

Πώς αισθανθήκατε να παρατηρείτε απλώς τις αισθήσεις στο σώμα σας χωρίς να αντιδράτε σε αυτές;
Αισθάνεστε άνετα ή παράξενα;

Ήταν αυτή η άσκηση μια ευχάριστη δραστηριότητα;

Ως αποτέλεσμα αυτής της άσκησης, αισθανθήκατε ότι το άγχος στο σώμα σας αυξάνεται ή μειώνεται;

Κλείνοντας ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαχειριστείτε το στρες  είναι να διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας. Απλά λάβετε υπόψη ότι αν έχετε μια πραγματικά κακή μέρα, η προσπάθειά σας να μειώσετε το στρες σας δεν χρειάζεται να είναι τέλεια. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.