WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Phubbing: Η σύγχρονη μάστιγα που καταστρέφει όλες τις σχέσεις, ειδικά τις ερωτικές


30 Ιανουαρίου 2020

Phubbing: Η σύγχρονη μάστιγα που καταστρέφει όλες τις σχέσεις, ειδικά τις ερωτικές

Αποκλείεται να μην έχετε ζήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας την εμπειρία του να συζητάτε με τον σύντροφό σας ή και με έναν φίλο σας και εκείνος να σας αγνοεί γιατί κοιτάει το Instagram. Αυτό λοιπόν το φαινόμενο ονομάζεται  "phubbing". 

Ο όρος αυτός είναι μια σύνθετη λέξη που δημιουργήθηκε από τα «phone» και «snubbing». Το ένα σημαίνει τηλέφωνο και το δεύτερο περιγράφει εκείνη τη συμπεριφορά κατά την οποία κάποιος αγνοεί/ περιφρονεί/ σνομπάρει τον συνομιλητή του. Μάλιστα η λέξη αυτή δημιουργήθηκε αρχικά από μια αυστραλιανή διαφημιστική εταιρεία για να περιγράψει το αυξανόμενο φαινόμενο των ανθρώπων που αγνοούν τους φίλους και την οικογένειά τους και ασχολούνται με τα κινητά τους. 

Και η ειρωνεία είναι πως ενώ το phubbing έχει σκοπό να σας συνδέσει πιθανότατα με κάποιον μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στην πραγματικότητα όμως  μπορεί να διαταράξει σοβαρά τη τις προσωπικές σχέσεις.

Πώς επηρεάζει το phubbing τις σχέσεις;

Το Phubbing σας εμποδίζει να ασχοληθείτε με τους γύρω σας. Σήμερα, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Αμερικανών κατέχουν ένα smartphone, οπότε το πρόβλημα του phubbing μπορεί να χειροτερεύει. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η ενασχόληση με το κινητό σας κατά τη διάρκεια που βρίσκεστε με τον σύντροφό σας είναι αρκετά ενοχλητική και μπορεί να μεγαλώσει την απογοήτευση.

Η χρήση του Phubbing μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στους γάμους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το phubbing μειώνει την ευτυχία στον έγγαμο βίο. Οι συγκρούσεις σχετικά με τη χρήση του τηλεφώνου ήταν η κινητήρια δύναμη αυτών των ζητημάτων. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που ασχολούνται συχνά με το κινητό τους παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης .

Πώς επηρεάζει το phubbing την ψυχική υγεία;

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν τα τηλέφωνά τους ενώ έτρωγαν με φίλους ή την οικογένεια, δήλωσαν ότι απολάμβαναν το γεύμα τους λιγότερο και δεν ένιωθαν τόσο ευτυχισμένοι, σχέση με εκείνους που αλληλοεπιδρούσαν με τους υπόλοιπους στο τραπέζι. 

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το phubbing, το κάνουν προκειμένου να γεμίσουν το ψυχολογικό κενό που νιώθουν και αυτό είναι η αρχή ενός φαύλου κύκλου. Αντί λοιπόν να νιώθετε καλύτερα, με τον καιρό νιώθετε περισσότερο άγχος και θλίψη.

Αλλά πώς μπορείτε να σταματήσετε το phubbing
 
Αν διαπιστώσετε πως ασχολείστε συνέχεια με το κινητό σας, τότε η δημιουργία και η τήρηση αυστηρών κανόνων τεχνολογίας, όπως η απομάκρυνση του τηλεφώνου σας ενώ τρώτε δείπνο, μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε νέες συνήθειες. Άλλες πρακτικές, όπως ο διαλογισμός, μπορεί επίσης να συμβάλουν στην εκ νέου κατάρτιση της ικανότητας της προσοχής σας σε άλλα πράγματα εκτός του κινητού.

Να είστε υπομονετικοί και συμπονετικοί. Ο στόχος  δεν είναι να μην ασχολείστε καθόλου με το κινητό, αλλά να μπορείτε να κάνετε και ουσιαστικές συνομιλίες στην πραγματική ζωή. Γιατί τελικά ίσως αυτό είναι που έχετε ανάγκη. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.