WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Πώς αλλάζει η σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια του γάμου


7 Μαΐου 2020

Πώς αλλάζει η σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια του γάμου

Οι περισσότεροι άνθρωποι περιγράφουν ότι βιώνουν σχετικά υψηλά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας όταν συνάπτουν νέες σχέσεις. Ωστόσο πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο σεξουαλικού πάθους, καθώς προχωράει η σχέση τους. 

Αλλά, πώς ακριβώς αλλάζει η σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια μιας σχέσης; Τι γίνεται μετά τον γάμο; Μετά τα παιδιά; Και οι άντρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτές τις αλλαγές παρόμοια ή, ίσως, υπάρχουν κάποιες πιθανές διαφορές;

Διάρκεια σχέσης και σεξουαλική επιθυμία

Πριν λίγα χρόνια έγινε μια μελέτη που είχε ως συμμετέχοντες 170 προπτυχιακούς φοιτητές (91 γυναίκες και 79 άνδρες) μεταξύ 18 και 25 ετών, οι οποίοι ήταν σε σχέσεις που κυμαίνονταν από ένα μήνα έως εννέα χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ οι άντρες ανέφεραν υψηλά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ήταν στις σχέσεις τους, οι γυναίκες ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας, ανάλογα με το πόσο πιο μακροχρόνια ήταν η σχέση τους.

Ωστόσο, υπήρχαν δύο σημαντικοί περιορισμοί της μελέτης. Πρώτον, το δείγμα ήταν σχετικά νεαρό και μπορεί να μην είχε τις ίδιες πιέσεις, που ορισμένοι από θα μπορούσαν να θεωρήσουν μέρος των «πραγματικών» μακροχρόνιων σχέσεων (όπως είναι ο γάμος και τα παιδιά). Δεύτερον, τα δεδομένα ελήφθησαν σε μια χρονική στιγμή, οπότε δεν ξέρουμε τι (εάν υπάρχουν) αλλαγές θα μπορούσαν να συμβούν καθώς αυτά τα συγκεκριμένα άτομα προχώρησαν στις σχέσεις τους.

Τα καλά νέα είναι ότι η έρευνα για το σεξ εξελίσσεται πάντα και οι ερευνητές μιας νέας μελέτης έχουν κάποιες απαντήσεις για να συμπληρώσουν αυτά τα κενά.

Η Νέα Έρευνα

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behavior, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο διαχρονικές μελέτες, για να διερευνήσουν πώς η σεξουαλική επιθυμία αντρών και γυναικών μπορεί να επηρεαστεί στα πρώτα στάδια του γάμου. Η  μελέτη περιελάμβανε 72 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια (144 συμμετέχοντες) και η δεύτερη περιελάμβανε 135 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια (270 συμμετέχοντες). 

Οι συμμετέχοντες έλαβαν αρκετά ερωτηματολόγια λίγο μετά τον γάμο τους, και στη συνέχεια κάθε έξι έως οκτώ μήνες μετά τον γάμο. Κατά την έναρξη, οι νεόνυμφοι ανέφεραν μέτρια έως υψηλά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας κατά μέσο όρο, με τους άντρες να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα επιθυμίας από τις γυναίκες.

Άλλα τα επόμενα χρόνια η σεξουαλική επιθυμία των γυναικών μειώθηκε ακόμα πιο έντονα, ενώ η σεξουαλική επιθυμία των αντρών δεν έδειξε μείωση. Η έλευση των παιδιών τόνισε αυτή τη διαφορά, έτσι ώστε οι νέες μητέρες ανέφεραν μεγαλύτερη μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, ενώ η επιθυμία των αντρών παρέμεινε πάλι σταθερή κατά μέσο όρο. Αυτά τα ευρήματα πραγματοποιήθηκαν και μετά τον έλεγχο της κατάθλιψης και του άγχους που σχετίζονται με την πατρότητα.

Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί πως η μείωση στη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών (αλλά όχι των αντρών) βρέθηκε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική ικανοποίηση και των δυο φύλων, καθώς και στην οικογενειακή ικανοποίησή τους.

Είναι δελεαστικό να συμπεράνουμε ότι αυτές οι δύο μελέτες ενισχύουν το στερεότυπο ότι οι γυναίκες συνήθως δεν θέλουν τόσο πολύ σεξ, ενώ η επιθυμία των αντρών είναι σχεδόν πάντα υψηλή και σταθερή. Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις. Πρώτον, η έρευνα δείχνει ότι οι άντρες μπορεί να δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι αισθάνονται μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Υπό αυτήν την έννοια, μπορεί  να βιώνουν χαμηλότερη ή μειωμένη επιθυμία, αλλά δεν νιώθουν άνετα στο να το αναφέρουν.

Δεύτερον ένας ανθρωπολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Untrue, υποστηρίζει ότι οι μακροχρόνιες σχέσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες όσο αφορά την επιθυμία των γυναικών. Με απλά λόγια αναφέρει ότι οι γυναίκες (ίσως ακόμη περισσότερο από τους άνδρες) θέλουν εναλλαγές κατά τη διάρκεια του σεξ, έτσι ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν αυξημένο το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια μιας μακροχρόνιας σχέσης. 

Τα ευρήματα αυτής της νέας έρευνας δείχνουν ότι αυτές οι διαφορές μπορεί να αυξηθούν κατά τη διάρκεια μιας σχέσης. Μπορεί να είναι καθησυχαστικό για ορισμένους να θεωρήσουν ότι αυτά τα σεξουαλικά προβλήματα είναι φυσιολογικά και δεν σηματοδοτούν κάποιο σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις. Ωστόσο, οι σεξουαλικές αποκλίσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντική σεξουαλική δυσαρέσκεια και συζυγικά προβλήματα. Η συνεργασία με έναν θεραπευτή, θα μπορούσε να είναι αρκετά χρήσιμη. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.