WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Πώς να μαλώνετε με τον σύντροφό σας με υγιή τρόπο


13 Ιουνίου 2020

Πώς να μαλώνετε με τον σύντροφό σας με υγιή τρόπο

Πόσες φορές τσακώνεστε με τον σύντροφός κατά τη διάρκεια της μέρας; Για ποιους λόγους κυρίως τσακώνεστε; Ξεκινάτε τον καβγά εσείς ή εκείνο; Ποιος έχει δίκιο;

Και ο κατάλογος των ερωτήσεων μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Οι διαφωνίες ανάμεσα στα ζευγάρια έχουν θέση και μάλιστα σημαντική. Είναι υγιές να διαφωνούν δύο άνθρωποι και να εκφράζουν ελεύθερα τις ανησυχίες τους, τα θέλω τους και όχι μόνο. Πρόβλημα θα υπήρχε αν κάποιος απ΄τους δύο δεν μίλαγε πότε για το τι θέλει ή δεν θέλει

Για να είμαστε σαφείς όταν λέμε «τσακωμός», δεν εννοούμε σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση, η οποία δεν είναι ποτέ αποδεκτή. Εννοούμε μια θερμή διαμάχη σε φυσιολογικά πλαίσια.

Πώς όμως να μαλώνετε με το σύντροφό σας με υγιή τρόπο; Ακολουθεί μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε όταν διαφωνείτε.  

Τι δεν πρέπει να κάνετε. 

Λάθος #1 Νοιάζεστε περισσότερο για τη «νίκη» παρά για την επίλυση της διένεξης.

Όταν διαπληκτίζεστε με τον σύντροφό σας δεν πρέπει να υπάρχει νικητής και ηττημένος. Εάν ο στόχος σας είναι να "κερδίσετε", οι προτεραιότητές σας είναι λάθος. Και αν, για κάποιο λόγο, πρέπει να σκεφτείτε με αυτούς τους όρους, τότε είτε θα κερδίσετε και οι δύο - αυτό θα συμβεί εάν επιλύσετε επιτυχώς τη σύγκρουση – ή θα χάσετε και οι δυο, που σημαίνει ότι δεν καταλήξατε σε ικανοποιητική συμφωνία.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι εσείς και ο σύντροφός σας λέτε συνέχεια τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά. Όταν διαπιστώσετε αυτή την επανάληψη, είναι σημαντικό να σταματήσετε και να αναρωτηθείτε: « Η νίκη σε αυτό το είναι το πιο σημαντικό πράγμα τώρα; » Αν δείτε ότι δεν σκέφτεστε καθαρά, κάντε ένα διάλειμμα και επιστρέψτε αργότερα, όταν ο στόχος σας είναι στην πραγματικότητα να επιλύσετε το ζήτημα.

 

Λάθος #2 Λέτε συνέχεια στο σύντροφό σας τα λάθη που έκανε.

Μερικές φορές, όταν είστε απογοητευμένοι με τον σύντροφό σας σε μια συγκεκριμένη στιγμή, μπορεί να είναι δελεαστικό να αναδείξετε κάθε ενοχλητικό πράγμα που έχει κάνει από παλιά μέχρι και σήμερα. Αλλά είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στο ένα μόνο θέμα που σας ενοχλεί. Εάν για παράδειγμα διαφωνείτε για τα πεθερά σας, δεν είναι η ώρα να αναφέρετε ότι ο σύντροφός σας δεν κάνει δουλειές στο σπίτι. Μπορείτε να συζητήσετε γα τις δουλειές άλλη φορά.

Λάθος #3 Τον διακόπτετε συνέχεια. 

Ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να κλιμακώσετε έναν τσακωμό,  είναι να διακόψετε τον σύντροφό σας ενώ μιλάει. Αυτό συχνά οδηγεί σε μεγαλύτερη σύγκρουση και σε περισσότερα νεύρα. Είναι σημαντικό να μάθετε να ακούτε τον σύντροφό σας μέχρι να τελειώσει τη σκέψη του. Και φυσικά και εκείνος πρέπει να κάνει το ίδιο για εσάς. Αλλά βεβαιωθείτε ότι ακούτε στην πραγματικότητα και δεν περιμένετε απλώς να μιλήσει και να έρθει η σειρά σας. 

Τι πρέπει να κάνετε:

Να έχετε έναν καθορισμένο στόχο. 

Ρωτήστε τον εαυτό σας ποιος είναι ο στόχος του τσακωμού. Πρέπει να ακουστεί; Ποια είναι η συγκεκριμένη ανάλυση που ψάχνετε; Μόλις εσείς και ο σύντροφός σας ξέρετε ακριβώς γιατί μαλώνετε και τι ελπίζετε να πετύχετε, τότε έχετε πραγματικά την ευκαιρία να καταλήξετε σε σωστές αποφάσεις.


Κάντε ένα διάλειμμα εάν τα πράγματα θερμαίνονται πολύ ή δεν καταλήγουν πουθενά. 

Πρέπει να ειπωθεί ότι τα χρονικά όρια, δεν είναι μόνο χρήσιμα για τα αθλήματα και την κακή συμπεριφορά μικρών παιδιών. Είναι καλά για τις σχέσεις. Εάν γίνετε υπερβολικά επιθετικοί ή ανησυχείτε περισσότερο για τη «νίκη», παρά για την επίλυση προβλημάτων, πάρτε μια βαθιά ανάσα και πείτε στον σύντροφό σας ότι θα θέλατε να κάνετε ένα διάλειμμα. Και επαναφέρετε το ζήτημα όταν νιώσετε λίγο πιο ήρεμοι και λογικοί. 

Είναι ωραίο να "ανάβουν" που και που τα αίματα όμως προσπαθήστε να ηρεμήσετε, να εμπιστευτείτε τόσο τα συναισθήματά σας όσο και του συντρόφου σας και να απολαύσετε τη σχέση σας στο εδώ και τώρα.
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.