WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Γιατί μπορεί να αισθανθείτε κατάθλιψη μετά την ερωτική επαφή


12 Απριλίου 2021

Γιατί μπορεί να αισθανθείτε κατάθλιψη μετά την ερωτική επαφή

Με όλες αυτές τις συζητήσεις για το πόσο φανταστικό είναι το σεξ, μερικές φορές ξεχνάμε ότι μπορεί επίσης να είναι πραγματικά πολύ περίπλοκο. Γιατί ενώ κατά τη διάρκεια της πράξης μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να νιώθουν πολύ όμορφα, δεν δίνεται αρκετή προσοχή στο πώς αισθάνονται μετά το σεξ. 

Στο μυαλό μας έχουμε ότι το σεξ είναι πάντα ικανοποιητικό και μπορεί να θεραπεύσει μαγικά οποιοδήποτε άσκημο συναίσθημα. Σπάνια μιλάμε για την άλλη πλευρά που είναι λιγότερο όμορφη και χαρούμενη - ακόμη και στο συναινετικό, καλό σεξ, όπου αφού τελειώσει η πράξη το μόνο που νιώθετε είναι η θλίψη. 

Αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα συμβαίνει όταν τελειώσει το σεξ και επιστρέψετε στην πραγματική ζωή. Μερικές φορές εμφανίζεται αμέσως ενώ κάποιες άλλες φορές μπορεί να εμφανιστεί την επόμενη ημέρα ή λίγες ημέρες αργότερα.

Όλοι μπορούν να βιώσουν μια πτώση διάθεσης μετά το σεξ και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτά τα συναισθήματα είναι εντελώς φυσιολογικά. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 50% των γυναικών έχουν υποστεί κατάθλιψη μετά το σεξ σε ένα σημείο της ζωής τους και μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει και έναν σημαντικό αριθμό αντρών .

Αυτό το φαινόμενο είναι ευρύτερα γνωστό ως μετασυνουσιακή δυσφορία (PCD) και μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από πέντε λεπτά έως μερικές ώρες. Τα συμπτώματα της PCD είναι δάκρυα, αίσθηση μελαγχολίας ή κατάθλιψης, άγχος και επιθετικότητα μετά από τη σεξουαλική επαφή - ακόμη και αν η πράξη ήταν όμορφη και υπήρχε αγάπη. 

Γιατί μπορεί να αισθανθείτε κατάθλιψη μετά το σεξ

Αυτό το αίσθημα μελαγχολίας μετά το σεξ μπορεί να συνδεθεί με την τεράστια πτώση των ορμονών που παράγονται κατά τη διάρκεια της πράξης, καθώς και με τη ντροπή και τα συναισθήματα για το σώμα σας, τη σεξουαλικότητα και πολλά άλλα. Ένας τέτοιος συνδυασμός μπορεί φυσικά να οδηγήσει σε μείωση της διάθεσης  και μπορεί να ακολουθήσει θλίψη και κατάθλιψη.

Όταν βρίσκεστε σε κατάσταση διέγερσης, ο εγκέφαλος και το σώμα σας πλημμυρίζουν με ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών - αδρεναλίνη, ντοπαμίνη, οξυτοκίνη , νορεπινεφρίνη, σεροτονίνη – και όλα τα καλά πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε ενθουσιασμένοι και ενεργοποιημένοι. Μετά τον οργασμό πολλοί άνθρωποι αισθάνονται χαλαροί, χαρούμενοι και γαλήνιοι, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους.

Μετά την κορύφωση, τα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών πέφτουν - αφήνοντάς σας σε μια διάθεση που μπορεί να μην είναι η καλύτερη. Για παράδειγμα, τα επίπεδα της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που παίζει μεγάλο ρόλο στα συναισθήματα της ευφορίας, αυξάνονται κατά τη διάρκεια του οργασμού και στη συνέχεια μειώνονται απότομα. Τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης σχετίζονται με χαμηλή ενέργεια, έλλειψη φιλοδοξίας, κοινωνικό άγχος και κατάθλιψη.

Αλλά η ψυχολογική πτώση μετά το σεξ που μπορεί να αντιμετωπίσετε δεν είναι καθαρά νευρολογική. Μπορεί να οφείλεται στη ντροπή που νιώθετε, δημιουργώντας άσκημα συναισθήματα, ανεξάρτητα από το πόσο καλή ήταν η εμπειρία. Η ώθηση των ορίων ή ο πειραματισμός με κάτι νέο μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να αισθανθούν ότι είναι ευάλωτοι.  Μπορεί να γελάτε, να κλαίτε, να ουρλιάζετε, - οτιδήποτε και όλα είναι φυσιολογικά γιατί η  σύνδεση μυαλού-σώματος είναι πολλή βαθιά. 

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να αφιερώσετε χρόνο για να σκεφτείτε κάτι που σας έχει επηρεάσει βαθιά, αν μη τι άλλο, είναι το πιο υγιεινό πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Αλλά αν διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε κατάθλιψη μετά το σεξ σε τακτική βάση και παρεμβαίνει στην επιθυμία σας να συμμετέχετε σε αυτό, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.