WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Πώς θα αντιμετωπίσετε έναν χωρισμό σύμφωνα με τους ψυχολόγους


12 Ιουνίου 2021

Πώς θα αντιμετωπίσετε έναν χωρισμό σύμφωνα με τους ψυχολόγους
Ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος και τις περισσότερες φορές τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι ο πόνος και η θλίψη.

Ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος και τις περισσότερες φορές τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι ο πόνος και η θλίψη. Αυτά όμως τα συναισθήματα εκδηλώνονται διαφορετικά στους άντρες και στις γυναίκες και συνήθως οι τελευταίες πλήττονται περισσότερο από τον χωρισμό, αλλά επιστρέφουν πιο γρήγορα από τους άντρες.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα νέα άσχημα. Μελέτες δείχνουν ότι, ενώ ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος για να υπάρξει συναισθηματική ανάκαμψη, θα συμβεί πιο γρήγορα εάν του δώσετε μια παραπάνω ώθηση. Δείτε πώς.

Εξωτερικεύεστε και αναλύστε τα συναισθήματά σας

Συχνά καλούμαστε να «προχωρήσουμε» μετά από έναν χωρισμό. Αλλά μια μελέτη που διεξάχθηκε στην Αγγλία έδειξε να ισχύει το αντίθετο. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πρόοδο περισσότερων από 200 φοιτητών, οι οποίοι μόλις είχα χωρίσει. 

Κατά τη διάρκεια εννέα εβδομάδων, διαπίστωσαν ότι όσοι εξέφραζαν και ανέλυαν τα συναισθήματά τους μέσω λεπτομερών ερευνών και συνεντεύξεων, ένιωσαν λιγότερο μοναχικοί και στενοχωρημένοι. Εν μέρει, αυτό εξαρτάται από μια στρατηγική που καθοδηγείται από έναν θεραπευτή για να αναγνωρίσει τον πόνο σας και όχι να τον καταπιέσει. Αλλά έχει επίσης να κάνει με την επικύρωση του πώς αισθάνεστε.

Η προσεκτικά διαχειριζόμενη ανάλυση των συναισθημάτων μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πολύ καλύτερα, αρκεί να μην αφήσετε να σας παρασύρει η μελαγχολία και η κατάθλιψη. 

Διαγράψτε τις ψηφιακές σας αναμνήσεις

Ο Steve Whittaker, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Santa Cruz, λέει ότι όταν οι άνθρωποι κρατάνε ψηφιακά αρχεία που συνδέονται με τους πρώην συντρόφους τους, δεν μπορούν να ξεπεράσουν τον χωρισμό εξαιτίας αυτών των αρχείων. 

Το μόνο μειονέκτημα του να διαγράψετε παλιές φωτογραφίες με τον πρώην σύντροφό σας είναι ότι μπορεί μετά να το μετανιώσετε, ωστόσο θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον χωρισμό. 

Βρείτε περισπασμούς

Εάν έχετε μόλις χωρίσει, τότε η απόσπαση της προσοχής θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Όπως αναφέρουν και οι ειδικοί η απόσπαση της προσοχής είναι μια μορφή αποφυγής, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει να ξεπεραστεί ένας χωρισμός. Ξεκινήστε λοιπόν ένα νέο χόμπι ή ένα σπορ που πάντα θέλατε να κάνετε. 

Κάντε ένα ταξίδι

Μιλώντας για αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι ταξιδεύουν συχνά μετά από έναν χωρισμό. Ένας λόγος που δεν μπορούν πολλοί να ξεπεράσουν τον πρώην σύντροφό τους είναι επειδή δεν αλλάζουν συνήθειες ή περιβάλλον. Κολλάνε στα παλιά αλλά χωρίς να είναι εκεί ο πρώην τους. 

Ταξίδι σημαίνει ότι μπορείτε να αλλάξετε τη ρουτίνα σας και να πάτε σε νέα μέρη: ανακαλύψτε ένα νέο πάθος για να ζήσετε τη ζωή στο έπακρο. Εξάλλου εκεί έξω υπάρχουν τόσα πολλά για να εξερευνήσετε και να απολαύσετε.

Αποκτήστε νέα προοπτική

Το να βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσής σας σε ένα εντελώς νέο μέρος κάνει θαύματα. Θα δείτε ακριβώς τι και ποιος άλλος είναι εκεί έξω. Αποκτάτε ξανά ενθουσιασμό για τη ζωή και σας δίνει χρόνο να σκεφτείτε τους στόχους και τα όνειρά σας. Και σας δίνει επίσης μια πολύ απαραίτητη ευκαιρία να επαναφορτίσετε τις συναισθηματικές σας μπαταρίες.

Μια τελική σκέψη. Η επιστήμη επισημαίνει ότι οι χωρισμοί δεν είναι ποτέ τόσο καταστροφικοί όσο περιμένουμε να είναι. Όπως τόσα πολλά πράγματα στη ζωή, η προσδοκία είναι χειρότερη από το πραγματικό γεγονός.

Δείτε ακόμα: Οι celebrities με τους περισσότερους followers στο Ιnstagram αυτή τη στιγμή

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.