WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Τι θα συμβεί αν βρεθείτε σε μια τοξική σχέση


3 Αυγούστου 2021

Τι θα συμβεί αν βρεθείτε σε μια τοξική σχέση
Μερικές φορές μπορούμε να βρεθούμε σε σχέσεις - ρομαντικές ή πλατωνικές - που έχουν ανθυγιεινές επιπτώσεις στην ευημερία μας.

Όταν ήσασταν παιδί, η μαμά σας πιθανώς σας δίδαξε ότι είναι σημαντικό να είστε καλοί με όλους τους ανθρώπους. Όμως καθώς μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι καλοί για να βρίσκονται κοντά μας. 

Μερικές φορές μπορούμε να βρεθούμε σε σχέσεις - ρομαντικές ή πλατωνικές - που έχουν ανθυγιεινές επιπτώσεις στην ευημερία μας.

Μια τοξική σχέση είναι αρκετή για να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη τη ζωή σας. Και για αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πότε πρέπει να την αφήσετε. Ακριβώς επειδή είστε ερωτευμένοι, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε μαζί.

Εάν βρεθείτε σε μια παρόμοια κατάσταση δείτε πώς μπορείτε να αποχωρήσετε από μια τοξική σχέση, ακόμα και όταν αγαπάτε τον σύντροφό σας.

Ζητήστε βοήθεια από έναν φίλο.

Μερικές φορές ο χωρισμός με έναν τοξικό σύντροφο, μπορεί να μην πάει πολύ καλά. Είναι λοιπόν σημαντικό να ζητήσετε υποστήριξη από φίλους και συγγενείς, ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση όσο δυσάρεστη και εάν είναι. Μπορεί να τον αγαπάτε, αλλά πρέπει να κάνετε ό, τι είναι καλύτερο για εσάς.

Να είστε ψυχικά και συναισθηματικά προετοιμασμένοι.

Το να αφήσετε κάποιον που αγαπάτε είναι πολύ οδυνηρό, αλλά κάποιες φορές πρέπει να γίνει. Προετοιμαστείτε ψυχικά και συναισθηματικά γιατί σίγουρα θα πονάει, αλλά στο μέλλον θα είναι προς όφελος σας.

Βγείτε από την άρνηση.

Πολλές φορές όταν αγαπάτε τον άλλον αγνοείτε τα άσκημα πράγματα που σας κάνει, αλλά στην πραγματικότητα γνωρίζετε ότι υπάρχει πρόβλημα.  Άρα, σταματήστε να δικαιολογείτε τις πράξεις του.

Αναζητήστε περισπασμούς. 

Ο χωρισμός με κάποιον που αγαπάτε είναι πολύ δύσκολή απόφαση και υπάρχει μεγάλη περίπτωση να το μετανιώσετε. Μια καλή λύση είναι να αναζητήσετε περισπασμούς όπως παρέα με φίλους, να κάνετε ταξίδια ή να ξεκινήσετε ένα καινούριο χόμπι. 

Αποδοχή.

Είναι σημαντικό να αποδεχτείτε ότι η σχέση δεν λειτούργησε και ως εκ τούτου πρέπει να φύγετε. Η αποδοχή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε ένα νέο "ταξίδι". Αποδεχτείτε ότι όσο και αν τον αγαπάτε, σας πληγώνει και δεν αξίζει να μείνετε στη σχέση μαζί του.

Χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων. 

Θέλουν να σας αλλάξουν και αρχίζετε να νιώθετε πως δεν είστε αρκετά καλοί έτσι όπως είστε. 

Πιστεύετε ότι σας ανταγωνίζονται, αντί να υποστηρίζουν τις επιτυχίες σας.

Δεν σας ακούνε και αλλάζουν τη συζήτηση κάθε φορά που προσπαθείτε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. 

Εξαρτώνται υπερβολικά από εσάς, με αποτέλεσμα να ανησυχείτε περισσότερο για τις δικές τους ανάγκες και συναισθήματα από ότι τα δικά σας.

Αναμιγνύονται στη ζωή σας και δεν σέβονται τα όριά σας. 

Σας αποκλείουν ή σας απομονώνουν από κοινωνικές εκδηλώσεις ή άλλα μέρη της ζωής τους. Είναι κλειστό βιβλίο και αρνούνται να σας αφήσουν να γνωρίσετε ορισμένες πτυχές του εαυτού τους.

Παραβιάζουν τις υποσχέσεις και είναι αναξιόπιστοι. Αρχίζετε να αισθάνεστε ότι δεν πιστεύετε ότι θα κάνουν ό, τι λένε.

Πιάνετε τον εαυτό σας να λέει συνέχεια συγγνώμη.

Από την άλλη μεριά οι άνθρωποι που βρίσκονται σε υγιείς σχέσεις αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα συναισθήματά τους και επικοινωνούν άμεσα τις ανάγκες τους. Τέλος οι διαφωνίες με έναν υγιή άνθρωπο επιλύονται φιλικά και φυσικά οι όποιες διαφορές γίνονται αποδεκτές.

Δείτε: Οι 10 πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφθείς έστω μία φορά

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.