WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

5 συμπεριφορές του συντρόφου σου που δείχνουν ότι σε εκμεταλλεύεται


Κλέλια Φατούρου

1 Φεβρουαρίου 2022

5 συμπεριφορές του συντρόφου σου που δείχνουν ότι σε εκμεταλλεύεται
pexels/vera arsic
Οι συμπεριφορές που αποδεικνύουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα

Η λέξη εκμετάλλευση μπορεί να σε μπερδέψει γιατί νομίζεις ότι συμβαίνει μόνο όταν κάποιος σε αδικεί κατάφωρα ή σου ζητά συνέχεια χρήματα. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να νιώσεις ότι ο άνθρωπος που έχεις επιλέξει για σύντροφο σε εκμεταλλεύεται και δεν σε σέβεται.

Τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα πιο πολύπλοκα, όταν ο σύντροφός σου το κάνει ασυνείδητα και είναι μαζί σου επειδή δεν θέλει να είναι μόνος του. Το ζητούμενο δεν είναι να εντοπίσεις εσύ τα αίτια, αλλά να αντιληφθείς ότι βρίσκεσαι σε μία τοξική σχέση. Και αυτές είναι μερικές κλασικές ενδείξεις.

Φέρεται καλά μόνο όταν θέλει κάτι

Προφανώς δεν λέμε ότι η καλή συμπεριφορά είναι τοξική. Μπορεί να γίνει όμως όταν συμβαίνει προκειμένου να κερδίσει κάτι από εσένα. Όταν σου παίρνει δώρα, σου κάνει χάρες ή σου μιλά τρυφερά όταν θέλει να ζητήσει μία χάρη ή να πετύχει κάτι προς όφελός του.

Ξεπερνά συνεχώς τα όρια

Μπορεί να σημαίνει το οτιδήποτε. Δεν σέβεται τον χρόνο σου, δεν υπολογίζει τη γνώμη σου και παρεμβαίνει στη ζωή σου. Δεν ακούγονται οι επιθυμίες σου και γενικά νιώθεις ότι δεν ακούγεσαι.

Δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα

Ένας άνθρωπος με αποφευκτική προσωπικότητα, δεν θα έρθει σε αντιπαράθεση και δεν θα συγκρουστεί. Εάν όμως προσεγγίζεις τον σύντροφό σου για να μιλήσετε ήρεμα και νηφάλια για ένα πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, και αλλάζει το θέμα ή δεν θέλει να αγγίξει θέματα που σας αφορούν, θέλει να είναι μαζί σου μόνο όταν όλα είναι καλά.

Η συμπεριφορά του αλλάζει εκτός σπιτιού

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τοξικότητας είναι όταν η συμπεριφορά του αλλάζει εντελώς όταν είστε οι δυο σας. Γίνεται αμυντικός, δεν επικοινωνεί ανοιχτά και δεν είναι τρυφερός. Αντιθέτως, η κοινωνική του συμπεριφορά είναι διαφορετική και το κάνει για να αποδείξει στους άλλους ότι βρίσκεται σε μία υγιή σχέση.

Νιώθεις πάντα άβολα

Συνήθως ο εαυτός μας μας ενημερώνει για το πότε υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να πάρει καιρό μέχρι να το καταλάβουμε αλλά το ένστικτο μας λέει πότε δεν πηγαίνει καλά κάτι. Όταν είμαστε σε μία σχέση, πρέπει να νιώθουμε ασφάλεια και να μας επιτρέπεται να είμαστε ο εαυτός μας και όχι να αμφιβάλλουμε και να νιώθουμε άβολα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.