WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Hoovering: Η τοξική τάση στις σχέσεις που πρέπει να αποφύγεις


Κλέλια Φατούρου

27 Μαΐου 2022

Hoovering: Η τοξική τάση στις σχέσεις που πρέπει να αποφύγεις
Η πιο κλασική χειριστική στάση στις ερωτικές σχέσεις

Όταν ακούμε τη λέξη hoover, το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι οι ηλεκτρικές σκούπες. Και δεν απέχει πολύ από αυτή την τάση στο dating.

Μιλάμε για την πιο δημοφιλή τεχνική χειραγώγησης που υιοθετούν συνήθως οι νάρκισσοι. Αυτές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο σύντροφος (ενδεχομένως και πρώην) προσπαθεί να σε ρουφήξει σαν ηλεκτρική σκούπα σε μία συζήτηση ή σχέση, με τον πιο τοξικό τρόπο. Το πρώτο βήμα που θα σε οδηγήσει στο τέλος αυτής της σχέσης δίχως νόημα, είναι να αντιληφθείς το hoovering.

Τα κλασικά παραδείγματα

Μία μορφή hoovering είναι όταν κάποιος δημιουργεί μία κρίση προκειμένου να σε φέρει πίσω. Μπορεί να είναι και κάτι ακραίο, όπως οι απειλές αυτοτραυματισμού ή κάτι απλό όπως «Αν δεν σηκώσεις το τηλέφωνο, θα έρθω στο σπίτι σου» ή «είμαι χάλια σε χρειάζομαι», ενώ εσύ έχεις ξεκαθαρίσει ότι θέλεις να πάρεις τις αποστάσεις σου. Φτάνεις στο σημείο να μην ξέρεις τι είναι πραγματικό και τι όχι, αμφισβητείς τον ίδιο σου τον εαυτό και κάνεις πράγματα χωρίς τη θέλησή σου. Ένας τυπικός νάρκισσος δεν αντέχει την απόρριψη και θέλει να νιώθει ότι έχει το πάνω χέρι ή τον έλεγχο.

Πώς να χειριστείς το hoovering

Στην αρχή πιστεύεις ότι με το να του δώσεις αυτό που θέλει, η κατάσταση θα βελτιωθεί. Η αλήθεια είναι όμως ότι το hoovering θα συμβαίνει κάθε φορά που θέλει να πάρει κάτι ή νιώθει ότι σε χάνει. Άρα το πιο βασικό βήμα είναι το να αποδεχτείς ότι είναι μία κατάσταση που δεν αλλάζει και, το βασικότερο, δεν θα αλλάξεις κανέναν. Η υγιής αντίδραση είναι να εντοπίζεις την τοξικότητα, από όπου και αν έρχεται, και να απομακρύνεσαι άμεσα από αυτούς τους ανθρώπους.

Μην ξεχνάς, ότι οι ενδείξεις εμφανίζονται κάθε μέρα, κυρίως στον τρόπο που επικοινωνεί σε μία συζήτηση ή διαφωνία, στο αν θέλει να γίνεται μόνο το δικό του, στο αν περιορίζει την ελευθερία σου με κάθε τρόπο. Εξάλλου, όταν σπας το μοτίβο αυτών των επιλογών, ανοίγεις τον δρόμο σε κάτι νέο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.