WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Η σημαντική διαφορά ανάμεσα σε τοξικές και υγιείς σχέσεις - Πώς να τις ξεχωρίζεις


JTeam

11 Απριλίου 2023

Η σημαντική διαφορά ανάμεσα σε τοξικές και υγιείς σχέσεις - Πώς να τις ξεχωρίζεις
Ποιο γνώρισμα παρατηρείτε στις σχέσεις που διαρκούν και είναι ευτυχισμένες, σε αντίθεση με εκείνες που καταλήγουν άδοξα;

«Οι τοξικές σχέσεις βασίζονται στην έλξη. Από την άλλη, οι υγιείς δεσμοί χτίζονται σταδιακά και η έλξη αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου». Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται το Τhought Catalog, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάρτηση σχετικά με το στοιχείο που διαφοροποιεί τις τοξικές από τις υγιείς σχέσεις.

Ας πάρουμε ένα πρώτο σενάριο:

Γνωρίζεις ένα άτομο το οποίο «ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά». H έλξη ανάμεσά σας είναι έντονη, όπως και το πάθος το οποίο γρήγορα υπάρχει μεταξύ σας. Όσο γνωρίζεστε, τόσο πιο έντονα συναισθήματα αποκτάτε ο ένας για τον άλλο. Ξεκινά μια διαδικασία στην οποία, περιμένεις με ανυπομονησία επόμενο μήνυμα, τηλέφωνο, συνάντηση και χρόνο μαζί του. Η έντονη έλξη, το αποκλειστικό ενδιαφέρον που σου έχει τραβήξει, αλλά και τα συναισθήματά σου, γίνονται όλο και πιο έντονα για το συγκεκριμένο άτομο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες στιγμές. Έντονες καλές στιγμές, αλλά και έντονες κακές στιγμές.

Πιθανώς συναισθήματα ζήλιας να κυριαρχούν, ενώ μια και μόνο δυσάρεστη στιγμή, είναι αρκετή για να φέρει τα πάνω - κάτω. Η κατάσταση της σχέσης κλονίζεται σχετικά εύκολα και τα πράγματα μεταξύ σας παραμένουν αβέβαια. Εξακολουθείς να αναζητάς την προσοχή, το πάθος και την έλξη των πρώτων ημερών, όμως τη θέση τους έχουν πάρει οι εντάσεις και η κακή επικοινωνία.

Ας πάρουμε τώρα ένα δεύτερο σενάριο:

Γνωρίζεις ένα άτομο που φαίνεται ενδιαφέρον. Έχετε μια πρώτη επικοινωνία, τον συμπαθείς, σου αρέσει και τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά. Δεν ανυπομονείς πάνω από το κινητό για κάποιο μήνυμα, δεν περιμένεις πώς και πώς την ημέρα που θα τον ξαναδείς, όμως τα πράγματα είναι σταθερά και η επικοινωνία σας, μέρα με τη μέρα, χτίζεται όλο και περισσότερο. Η σχέση κυλά αργά, αλλά αποτελεσματικά. Υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον να συζητήσεις, να εκφραστείς, και στη συνέχεια να νιώσεις. Ο χρόνος που περνάς μαζί του είναι ουσιαστικός και σε αφήνει καλυμμένη, ενώ δεν υπάρχει κανένα δράμα αναμεσά σας. Και κάπως έτσι συνεχίζουν τα πράγματα και σχέση σας προχωράει όλο και σε επόμενο level.

Ποια από τις δυο σχέσεις λοιπόν θα είναι πιο υγιής και μακροχρόνια;

Η απάντηση είναι αυτή (η σχέση) που περιγράφεται στο δεύτερο σενάριο, αφού σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «οι υγιείς σχέσεις εξελίσσονται σταδιακά και αργά. Έχουν αμοιβαίο ενδιαφέρον και έλξη, δύο στοιχεία τα οποία συνεχίσουν να χτίζονται σταδιακά, κατά το πέρασμα του χρόνου».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.