WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Πώς διαχειρίζεσαι έναν σύντροφο που ζηλεύει; 3 απλές τακτικές που θα βοηθήσουν


JTeam

11 Μαΐου 2023

Πώς διαχειρίζεσαι έναν σύντροφο που ζηλεύει; 3 απλές τακτικές που θα βοηθήσουν
Τι γίνεται στην περίπτωση που ο/η σύντροφός μας ζηλεύει και δυσκολεύεται με αυτά τα συναισθήματα;

Προφανώς δεν μιλάμε για εκείνον τον σύντροφο που σου κάνει τη ζωή δύσκολη, που σου στερεί ελευθερίες, και σε καταπιέζει. Αλλά για εκείνες τις στιγμές που καταλαβαίνεις πως ο σύντροφος σου ζηλεύει σχετικά εύκολα και αυτό τον επηρεάζει αρνητικά. Τόσο εκείνον/η, όσο και τη σχέση σας.

Αρχικά είναι σημαντικό να ξεχωρίσεις, αν τα συναισθήματα ζήλιας, έχουν λόγο ύπαρξης ή αν προέρχονται από παλιότερα τραύματα. Σύμφωνα με την Lia Love Avellino, ψυχίατρο και ειδική σε θέματα σύγχρονης αγάπης, οφείλουμε να έχουμε μια πιο προσεκτική προσέγγιση σε θέματα που αφορούν τη ζήλια.

Αφού έχουμε βγάλει από τη συζήτηση το θέμα της «παθολογικής ζήλιας», το οποίο είναι ένα κομμάτι που χρειάζεται εντελώς διαφορετική προσέγγιση, πάμε να δούμε 3 τακτικές που μπορείς να ακολουθήσεις, για να βοηθήσεις τον σύντροφο σου τις στιγμές που νιώθει απειλή και αρνητικά συναισθήματα:

Μην αγνοείς / υποβιβάζεις τα συναισθήματα ζήλειας του συντρόφου σου

Στις περισσότερες περιπτώσεις αγνοούμε ή υποβιβάζουμε τα συναισθήματα ζήλειας από τον σύντροφο μας. «Δεν είναι κάτι, σταμάτα να σκέφτεσαι έτσι, πρέπει να με εμπιστευτείς», και άλλες τέτοιες εκφράσεις χρησιμοποιούνται. Στην πραγματικότητα όμως, η απόσταση δεν βοηθά. Και αυτές οι φράσεις, δείχνουν απόσταση. Δείχνουν πως το συγκεκριμένο θέμα δεν μας αφορά και το αγνοούμε. Αντιθέτως όμως, είναι σημαντικό να έρθουμε κοντά με τον σύντροφο μας, να τον ρωτήσουμε από που πηγάζουν τα συναισθήματα αυτά, αλλά και γιατί τα αφήνουμε να προκαλούν τριβή ανάμεσα μας. Ένας ουσιαστικός και ανοιχτός διάλογος μπορεί να βοηθήσει πολύ περισσότερο, από το να προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα.

Φυσικά, στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου και τους ναρκισσιστικούς συντρόφους, (μια άλλη μεγάλη κατηγορία ατόμων) οι οποίοι πολλές φορές θα χρησιμοποιήσουν τη ζήλεια, προκειμένου να μας απομονώσουν.

Γνώρισε καλύτερα τη «γλώσσα αγάπης» του συντρόφου σου

Η θεωρία για τις «γλώσσες αγάπης» είναι πολύ γνωστή και όχι άδικα. Έχει βοηθήσει άπειρα ζευγάρια να επικοινωνούν και να εκφράζονται καλύτερα. Πόσο μάλλον για ένα άτομο, το οποίο έχει συχνά συναισθήματα ζήλειας, και ανασφάλειας, είναι ακόμη πιο σημαντικό να του προσφέρουμε αγάπη και ασφάλεια. Επομένως δεν έχεις παρά να γνωρίσεις καλύτερα τις γλώσσες αγάπης του συντρόφου σου και να βασιστείς σε αυτές για τις δύσκολες στιγμές.

Μην αφήνετε θέματα άλυτα

Τα συναισθήματα ζήλειας στον κάθε άνθρωπο εκφράζονται διαφορετικά. Για παράδειγμα ένα άτομο που ζηλεύει, μπορεί στην πραγματικότητα να μην το εκφράσει, ούτε και να το δείξει, αλλά να το εσωτερικεύσει και να αποστασιοποιηθεί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένα όλο και μεγαλύτερο κενό στη σχέση, το οποίο αν δεν λυθεί μπορεί και να οδηγήσει στον χωρισμό. Η ενίσχυση της επικοινωνίας ανάμεσα σας είναι και πάλι καθοριστική. Αν υποψιάζεστε ότι κάτι πηγαίνει λάθος, επικοινωνήστε το με τον κατάλληλο τρόπο για να λυθεί. Τα άλυτα θέματα, μπορούν να φέρουν ακόμη περισσότερες εντάσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.