WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Οι λόγοι που νιώθεις κούραση αμέσως μετά το σεξ


Κλέλια Φατούρου

26 Ιουνίου 2023

Οι λόγοι που νιώθεις κούραση αμέσως μετά το σεξ
pexels/andrea piacquadio
Μπορεί να είναι ορμονικοί αλλά και ψυχολογικοί

Βλέπεις μία ερωτική σκηνή στην τηλεόραση και όταν τελειώνει το σεξ, είναι και οι δύο ξέπνοοι και τρομερά ενθουσιασμένοι. Μπορεί να είναι έτσι ακριβώς και για εσένα, αλλά είναι πολύ σύνηθες και το να νιώθεις μία ανεξήγητη κούραση αμέσως μετά.

Η σημασία των ορμονών

Οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς θα νιώθουμε μετά. Αν νιώθεις χαλαρή μετά, το οφείλεις στην ωκυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης. Σε φέρνει πιο κοντά στον σύντροφό σου και μειώνει αισθητά το άγχος σου. Υπάρχει και η σεροτονίνη, οι ενδορφίνες και η προλακτίνη που σου δίνουν αυτό το αίσθημα ικανοποίησης. Τι γίνεται όμως όταν δεν έχεις οργασμό; Είναι πιθανό να χάσεις αυτές τις ορμόνες και να μείνεις με ένα αίσθημα κούρασης ή υψηλής ενέργειας.

Οι εξωγενείς παράγοντες

Είναι γεγονός ότι αν ξεκινάς το σεξ κουρασμένη και δεν ακούς το σώμα σου, το πιθανότερο είναι ότι θα νιώθεις έτσι και μετά. Τα αίτια ποικίλλουν. Από τη φάση του μηνιαίου κύκλου σου, από το αν βιώνεις υψηλό στρες, αν παίρνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή, αν σου λείπει ύπνος.

Η συναισθηματική σύνδεση

Ένας ακόμη παράγοντας, που συχνά δεν λαμβάνεται υπόψιν, είναι η σχέση του ζευγαριού. Αν κυριαρχεί το άγχος και η ανασφάλεια, αν δεν νιώθεις οικεία και άνετα ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που δεν συζητιέται, είναι πολύ πιθανό να βγαίνει και στο σεξ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.