WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έτσι θα καταλάβεις αν πάσχεις από συναισθηματικό στρες


JTeam

25 Μαρτίου 2023

Έτσι θα καταλάβεις αν πάσχεις από συναισθηματικό στρες
pexels
Ένα σημάδι είναι οι συναισθηματικές μεταπτώσεις

Νευρικότητα, φόβος, θυμός, λύπη. Αυτές είναι οι κυριότερες συναισθηματικές αντιδράσεις που προκαλούνται από το στρες και σίγουρα τις έχεις νιώσει στον υπερθετικό βαθμό σε κάποια φάση της ζωής σου. Κάπως έτσι ορίζεται το συναισθηματικό άγχος και σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια για να καταλάβεις αν σε χαρακτηρίζει.

Αν πιάνεις τον εαυτό σου συχνά να βιώνει κάτι από τα παρακάτω, τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις συναισθηματικό άγχος. Τα κυριότερα σημάδια λοιπόν που το προδίδουν, είναι:

Συναισθηματικές μεταπτώσεις

Αν έχεις διάφορες συναισθηματικές διακυμάνσεις, τότε βιώνεις σύμφωνα με τους ειδικούς, έντονο συναισθηματικό άγχος. Το πιο σημαντικό εδώ είναι να αποδέχεσαι όλα σου τα συναισθήματα χωρίς να τα αγνοείς. Οι συχνές μεταπτώσεις είναι ένα από τα βασικότερα σημάδια και αν χειροτερεύουν, τότε είναι δύσκολο να επανέλθεις άμεσα. Μπορεί να νιώθεις πιο ευαίσθητος, πιο ευέξαπτος, πιο επικριτικός. Όλο αυτό πιθανότατα σου προκαλεί περισσότερο στρες, διαταραχές στον ύπνο ενώ δυσχεραίνει τις προσωπικές σου σχέσεις.

Αποξένωση

Η αποξένωση προκύπτει από την αποκοπή από την πραγματικότητα και τους ανθρώπους. Αυτό προκαλείται από το έντονο στρες και καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να συμβουλευτείς έναν ειδικό, ο οποίος θα σου δείξει τον δρόμο στη σχέση με τους γύρω σου.

Έλλειψη ενδιαφέροντος

Μήπως έχεις σταματήσει να απολαμβάνεις πράγματα που παλαιότερα έκανες με μεγάλη όρεξη; Η απάθεια είναι η επίμονη έλλειψη πάθους και σε κάνει να μην εκδηλώνεις κανένα ενδιαφέρον για νέες γνωριμίες ή για νέα πράγματα. Τα συναισθήματά σου κάπως έτσι βρίσκονται σε παύση ή δεν είναι αληθινά.

Για να απομακρύνεις το συναισθηματικό στρες από τη ζωή σου, καλό είναι να καταγράφεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου καθώς αποτελεί μια τεχνική που ανακουφίζει και εστιάζει την προσοχή σου στα πιο σημαντικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα αναγνωρίζεις τις πιο αρνητικές σου σκέψεις, μαθαίνοντας παράλληλα να διαχειρίζεσαι καλύτερα έντονα συναισθήματα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.