WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

8 έξυπνοι τρόποι για να διώξεις το άγχος (Θα μοιάζει με διαλογισμό αλλά δεν θα' ναι)


JTeam

18 Φεβρουαρίου 2023

8 έξυπνοι τρόποι για να διώξεις το άγχος (Θα μοιάζει με διαλογισμό αλλά δεν θα' ναι)
pexels
Υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις για να βρεις τη σωτηρία της ψυχής

Ο διαλογισμός δεν είναι για όλους. Αν πιστεύεις ότι πρέπει να κάθεσαι με τις ώρες οκλαδόν και να κοιτάζεις το κενό για να σου περάσει το άγχος, σίγουρα δεν είναι αυτό αλλά δεν χρειάζεται να σου αλλάξουμε εμείς, γνώμη. Είναι σίγουρα πολλά περισσότερα ή μάλλον κάτι τελίως διαφορετικό που μοιάζει περισσότερο με τέχνη του πνεύματος και μπορεί να μάθει ο καθένας.

Αν ωστόσο δεν μπορείς να πειστείς ότι μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο, η ψυχολόγος και δασκάλα της yoga, Suzy Reading, προτείνει εναλλακτικές.

Περπάτημα

Το περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθεις πιο κοντά στον εαυτό σου χωρίς να μονοπωλεί τίποτα άλλο την προσοχή σου. Εστίασε στον ουρανό και πάρε βαθιές ανάσες, αλλά με σωστό τρόπο. Θα δεις πως θα διώξεις ό,τι σε βαραίνει και θα φέρεις κοντά σου τη γαλήνη.

Βόλτα στη φύση

Σημασία έχει βέβαια και το μέρος που περπατάς οπότε καλό είναι να προτιμήσεις τη φύση. Αφουγκράσου τα πάντα γύρω σου, δοκίμασε το birdwatching, άφησε τον εαυτό σου να θαυμάσει το θαύμα της φύσης και το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό. Μάλιστα, οι ειδικοί εξηγούν πως αρκούν 15'' για να συμβεί όλη αυτή η αλλαγή στη διάθεσή σου.

Jenny.Gr
pexels

Ζωγραφική

Ανεξάρτητα από το αν έχεις ταλέντο ή όχι, η ζωγραφική σου επιτρέπει να εστιάσεις στη στιγμή, διώχνοντας από πάνω σου τη φόρτιση και την κούραση όλης της ημέρας. Όλη η προσοχή σου είναι στα σχέδια που κάνεις και αυτό κάνει τόσο χαλαρωτική τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Δουλειές του σπιτιού (λέμε τώρα)

Κι όμως, οι ειδικοί τις συμπεριλαμβάνουν στη λίστα. H Reading λέει πως πρόκειται για μια «μορφή διαλογισμού» αρκεί να κάνεις την κάθε δουλειά με όλες σου τις αισθήσεις. Χωρίς άγχος και χωρίς καμία βιασύνη.

Πειραματισμός με νέα πράγματα

Με το να μαγειρέψεις ένα νέο πιάτο ή να μάθεις μια νέα δεξιότητα, μπορείς να νιώσεις ζωντανός. Όταν κάτι είναι δημιουργικό, μας προκαλεί περιέργεια και δεν μας είναι οικείο, αλλάζει τη στάση μας απέναντι στη ζωή ακριβώς επειδή ο εγκέφαλός μας αρχίζει να λειτουργεί διαφορετικά σε αυτή την περίπτωση.

Jenny.Gr
pexels

Κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο

Μήπως όταν αγχώνεσαι, λες πως έχεις ανάγκη να καθαρίσει το μυαλό σου; Ε, αυτό ακριβώς μπορεί να συμβεί, κοιτάζοντας για λίγο έξω από το παράθυρο. Ναι, ξέρουμε πως η καθημερινότητά σου είναι τόσο έντονη που ίσως δεν βρίσκεις καθόλου χρόνο γι' αυτό αλλά απαιτεί ελάχιστα λεπτά από τον χρόνο σου. Αφιέρωσε 5', κοιτάζοντας απλά τη φλόγα ενός κεριού αν το παράθυρο είναι μακριά.

Συγγραφή

Ο διαλογισμός έρχεται με την καταγραφή των σκέψεων μας. Οπότε τι καλύτερο από το να κάτσεις και να μοιραστείς στο χαρτί όσα θες να βγουν από μέσα σου. Απομονώσου από όλα και μείνει για λίγο μόνο με τον εαυτό σου.

Κεραμική

Επικεντρώσου στη διαδικασία και θα δεις ότι όλη σου η προσοχή στρέφεται σε μια αγχολυτική δραστηριότητα που θα αυξήσει κι άλλο τη συγκέντρωσή σου. Αφοσιώσου στην τέχνη που ξεδιπλώνεται μπροστά σου και δεν θα χάσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.