WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί το να έχεις άγχος, μπορεί τελικά να σου κάνει καλό


JTeam

14 Οκτωβρίου 2022

Γιατί το να έχεις άγχος, μπορεί τελικά να σου κάνει καλό
pexels
Το στρες δεν σε κρατάει απαραίτητα πίσω. Οι ψυχολόγοι μάλιστα το θεωρούν πολλές φορές «ευλογία»

Άγχος να τα προλάβεις όλα, να είσαι ταυτόχρονα καλός σε όλους σου τους ρόλους, να ανταπεξέρχεσαι αποδοτικά σε κάθε δύσκολη αποστολή και φυσικά στη δουλειά σου. Είναι δύσκολο να βρεις θετικά σε έναν όρο που μόνο αρνητικά εισβάλλει στη ζωή σου αλλά σύμφωνα με τον ιδρυτή του Center for Anxiety και καθηγητή ψυχολογίας στο Harvard, David Rosmarin, το να ζεις με άγχος, δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα ισοπεδωτικό.

Όπως περιγράφει στο Psychology Today, μπορεί να είναι «πραγματική ευλογία». Λειτουργεί στην πραγματικότητα ως ο «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα στον εαυτό μας και τις φιλοδοξίες και τα όνειρά μας, φέρνοντας μας πιο κοντά με τους άλλους.

Το πρόβλημα με το άγχος, όπως περιγράφει, είναι ότι το άγχος συνδέεται πια με τον φόβο, την καταπίεση και τα πιο αρνητικά συναισθήματα. «Όταν αγχωνόμαστε, συσσωρεύουμε ένταση και προσπαθούμε να απαλλαγούμε από την κατάσταση και τις συνθήκες που το προκαλούν. Με αυτόν τον τρόπο, παρατείνουμε το στρες και μάλιστα το ενισχύουμε».

Αυτό που προτείνει o Rosmarin είναι να μάθουμε να ζούμε αρμονικά με το άγχος χωρίς να προσπαθούμε να το διώξουμε από πάνω μας γιατί έτσι δημιουργούμε μια δυσλειτουργική σχέση μαζί του που σταδιακά εντείνεται. Αν καταφέρουμε να το εναρμονίσουμε με την καθημερινότητά μας, όπως λέει: «θα γίνουμε πιο επιτυχημένοι και θα επιτύχουμε μια πιο συναισθηματική σύνδεση με τους ανθρώπους γύρω μας».

Αν μάθουμε να μην καταπιέζουμε το άγχος που νιώθουμε και να το αποδεχόμαστε, τότε τα οφέλη από την ύπαρξή του είναι πραγματικά πολλά. Αρκεί να μάθουμε να συμβιώνουμε μαζί του φιλικά και να μην το αντιμετωπίζουμε σαν εχθρό γιατί τότε εισβάλλει απειλητικά στη ζωή μας.

Όταν πετύχουμε τη συμφιλίωση μαζί του, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς αυτό που ορίζεται ως self- love.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.