UPDATE

Τι μπορείς να κάνεις όταν οι τεχνικές για χαλάρωση σου προκαλούν ακόμη περισσότερο στρες


JTeam

11 Σεπτεμβρίου 2022

Τι μπορείς να κάνεις όταν οι τεχνικές για χαλάρωση σου προκαλούν ακόμη περισσότερο στρες
Unsplash
Τελικά οι τακτικές διαλογισμού και mindfullness δεν είναι για όλους

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα για όλους και κάθε τεχνική δεν λειτουργεί για τον καθένα. Μπορεί να έχεις προσπαθήσει αμέτρητες φορές να ηρεμήσεις, να αποσυμπιεστείς μέσω του διαλογισμού ή της γιόγκα, η ακόμη και πολλών άλλων τεχνικών mindfulness... Και το αποτέλσμα ; Να είσαι και πάλι αγχωμένος. Ή τουλάχιστον να μην έχει παρατηρήσει κάποια διαφορά, στο πως αισθάνεσαι.

Δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείς ακόμη περισσότερο. Κάτι που λειτουργεί για κάποιους, μπορεί να μην λειτουργεί για εσένα και that's totally fine. Εμείς σου έχουμε όλους τους πιο απλούς τρόπους, που εκρίνουν ορμόνες χαράς στον εγκέφαλο σου και σε βοηθάνε να αποτοξινωθείς απο τις ορμόνες του στρες.

Jenny.Gr
Unsplash

Σύμφωνα με την Psychology Today, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος, πριν ξεκινήσεις όλες αυτές τις τακτικές χαλάρωσης. Και αυτός είναι το γέλιο. Στο άρθρο αυτό από την ψυχοθεραπέυτρια και συγγραφέα Kaytee Gillis, αναφέρεται πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για κάποιους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να συνδεθούν πραγματικά με τον εαυτό τους, πόσο μάλλον όταν έχουν βιώσει έντονα παιδικά, ψυχικά τραύματα.

Σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, οι τακτικές χαλάρωσης που απαιτούν ακινησία και συγκέντρωση, μπορεί να είναι ακόμη πιο στρεσογόνες. Γι' αυτό αν και εσύ δυσκολεύεσαι να χαλαρώσεις μέσω τακτικών διαλογισμού, τότε η ιδανική επιλογή είναι να κάνεις ένα σπορ ή άθλημα που θα σε κάνει να ξεδώσεις, να κινηθείς και να βγάλεις τις άσχημες και πιεστικές σκέψεις από το μυαλό σου.

Το πιο σημαντικό είναι να θυμάσαι να γελάς εύκολα, ακόμη και όταν δεν το νιώθεις ιδιαίτερα. Να τραγουδήσεις δυνατά ένα τραγούδι, να μην φοβηθείς να δείξεις ανόητος και να παθιαστείς με ένα σπορ που απολαμβάνεις και σε γεμίζει ευχαρίστηση. Να θυμάσαι πως καθοριστικό ρόλο έχει και η επανάληψη. Φρόντισε να περιλαμβάνεις στην καθημερινότητα σου, τα παραπάνω έτσι ώστε να έχουν πραγματική επιρροή στην ψυχολογία σου και να μην παραλείπεις την φροντίδα του εαυτού σου.