WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

«Familect»: Γιατί τα ζευγάρια αναπτύσσουν τη δική τους γλώσσα επικοινωνίας;


Ερασμία Αρβανιτά

11 Νοεμβρίου 2023

«Familect»: Γιατί τα ζευγάρια αναπτύσσουν τη δική τους γλώσσα επικοινωνίας;
Pexels/ cottonbro studio
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται στην αρχή, δεν είναι ασυνήθιστο

Στο TikTok, μία νέα τάση όπου ζευγάρια ή ακόμα και στενοί φίλοι μοιράζονται περίεργες λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούν μεταξύ τους, έχει γίνει viral.

Το συγκεκριμένο trend που θα το βρεις με το hashtag #MarriageLanguage, ουσιαστικά αναφέρεται στην τάση των ζευγαριών να αναπτύσσουν τη δική τους γλώσσα ή αργκό. Αυτή η γλώσσα συνήθως αποτελείται από παρατσούκλια, αστεία και λογοπαίγνια και προφανώς μπορεί να μπερδεύει τους άλλους.

Στην πλατφόρμα θα βρεις ζευγάρια να αποκαλούν το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης «marote», και άλλους να αναφέρονται στο λουρί του σκύλου τους ως «το αθλητικό σουτιέν». Εντάξει, ίσως είναι λίγο cringe.

@lyssabutz Best friend language is superior to married language, you can’t change my mind #marriedlanguage #marriagelanguagetrend #foryou #fyp #comedyvideo ♬ Funny Song - Funny Song Studio & Sounds Reel

Πάντως, δεν μας εκπλήσσει καθόλου ότι η συγκεκριμένη τάση έχει απογειωθεί, αφού το 75% των ενηλίκων χρησιμοποιούν τέτοιες λέξεις με τον σύντροφό τους. Μην το αρνείσαι, κι εσύ το έχεις κάνει.

O Tony Thorne, γλωσσολόγος και λεξικογράφος σημειώνει ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί επίσης να είναι γνωστό ως «μικροδιάλεκτος», «γλώσσα της κουζίνας» ή «οικογενειακή αργκό».

«Τα μέλη μιας οικογένειας, οι εραστές και όσοι ζουν σε κοντινή απόσταση είχαν πάντα την τάση να δημιουργούν το δικό τους λεξιλόγιο», εξηγεί ο Thorne. Επιπλέον, σύμφωνα με τον γλωσσολόγο, οι πολύγλωσσες οικογένειες «συχνά χρησιμοποιούν μια ξένη λέξη στη μέση μιας πρότασης, είτε επειδή ακούγεται καλύτερα, πιο αστεία ή πιο πιο εύστοχη, ή απλώς ενισχύει τη μικτή τους ταυτότητα».

@hinton_creations The END 🥺 #marriage #marriagelanguage #marriagetok #couples #couplegoals ♬ For videos! Rejector weakness system - MoppySound

Σχετικά με τη «γλώσσα γάμου» που μοιράζονται οι άνθρωποι σε ρομαντικές σχέσεις, ο Thorne εξηγεί ότι τα ζευγάρια πάντα «χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες εκφράσεις, λέξεις αγάπης και ψευδώνυμα, οι οποίες μπορεί να είναι ενοχλητικές αν εκτεθούν σε ένα ευρύτερο κοινό».

Είναι η συγκεκριμένη τάση επιφανειακά λίγο «ανόητη»; Είναι. Έχει όμως και ένα βαθύτερο νόημα; Έχει, αφού κάνει τον χρόνο που περνάμε με τους φίλους μας ή τον συντροφό μας σε να μοιάζει όσο πιο fun γίνεται.

Το «Familect» μας φέρνει κοντά με τους ανθρώπους μας, και δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο απ’ αυτό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.