WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

3 βήματα που θα σε βοηθήσουν να χωρίσεις από έναν «δύσκολο άνθρωπο»


JTeam

6 Φεβρουαρίου 2024

3 βήματα που θα σε βοηθήσουν να χωρίσεις από έναν «δύσκολο άνθρωπο»
Ό,τι πονάει αξίζει και είναι δύσκολο; Σε καμία περίπτωση. Είναι απλά τοξικό (ίσως και επικίνδυνο)

Όσο ο μισογυνισμός και η τοξική αρρενωπότητα κυριαρχούν, οι ανθρώπινες σχέσεις και πόσο μάλλον οι ερωτικές θα αποτελούν μια δύσκολη και τραυματική εμπειρία. Πολλοί είναι εκείνοι, είτε άντρες, είτε γυναίκες, οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους ως κάτι ξεχωριστό, ανώτερο, και φυσικά κάτι που είναι «δύσκολο και περίπλοκο». Επιδιώκουν το δράμα στη ζωή τους, τις «ανεπανάληπτες σχέσεις», και οι φράσεις που τους συνοδεύουν, πάνε συνήθως κάπως έτσι: «σαν εμένα δεν θα βρεις κανέναν». Αυτά τα άτομα διέπονται συνήθως από ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα τους και κάνουν τη ζωή του συντρόφου τους δύσκολη, με τον πιο έμμεσο τρόπο.

Ζευγάρι κοιμάται
© Pexels

Προφανώς στις αρχές της γνωριμίας θα σου παρουσιάσουν την καλύτερη πτυχή του εαυτού τους, για να σε εντυπωσιάσουν και να σε «κερδίσουν». Ξέρουν να ψυχολογούν καλά και μόλις υπάρξει συναισθηματική σύνδεση μαζί τους, ξεκινάνε την χειριστικότητα. Σε «αναγκάζουν» έμμεσα σε πράξεις που εκείνοι θέλουν «για το δικό σου καλό», δεν δικαιούσαι να περάσεις καλά, αν δεν είναι εκείνοι στο πρόγραμμα, ξεκινούν να σε ελέγχουν επειδή «φοβούνται να σε χάσουν», και όλα αυτά τα τοξικά.

Και επειδή μια τοξική σχέση, ξεκινάει με απίστευτα καλές προδιαγραφές και καταλήγει εξίσου δραματικά, είναι σημαντικό να δούμε ορισμένα βήματα, τα οποία θα σε βοηθήσουν να βάλεις ένα τέλος σε μια ναρκισσιστική σχέση, όσο δύσκολο και αν είναι.

  • Ενημερώσου από ειδικούς για χειριστικές και τοξικές προσωπικότητες

Μπορεί μια κακή συμπεριφορά από μεριάς του να σου φαίνεται ασήμαντη, και να πιστεύεις πως θα αλλάξει μόλις συνειδητοποιήσει πως σε κάνει να νιώθεις. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έχουμε πλέον την ευκαιρία, μέσω των ειδικών και της ψυχοθεραπείας, να ενημερωθούμε για προβληματικές συμπεριφορές, για σχέσεις που μας κάνουν κακό και μας οδηγούν στην δυστυχία, αλλά και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε όλο αυτό. Είναι δύσκολο να αφήσεις έναν νάρκισσο, γιατί σου έχει παρουσιάσει μια εντελώς διαφορετική πτυχή του εαυτού του, και έχοντας συναισθήματα δεν μπορείς να αναγνωρίσεις σωστά και αντικειμενικά τις καταστάσεις. Επομένως με την καθοδήγηση ενός ειδικού, θα μπορείς να έχει πιο επιστημονικές και ακριβείς διαπιστώσεις για το τι συμβαίνει στη σχέση σου και τον χωρισμό σου.

  • Ό,τι πονάει αξίζει και είναι δύσκολο; Σε καμία περίπτωση. Είναι απλά τοξικό (ίσως και επικίνδυνο)

Ξέχνα αυτές τις τοξικές δηλώσεις, και μην υπομένεις καταστάσεις που σε κάνουν να συρρικνώνεσαι, να απομακρύνεσαι από αγαπημένα σου άτομα, και που σε κάνουν να χάνεις «τον εαυτό σου» και τη διάθεση σου. Ό,τι πραγματικά αξίζει θέλει να σε βλέπει ευτυχισμένη και να σου κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα. Αυτό μάλιστα, θα στο δείξει με πράξεις και συμπεριφορές και όχι με λόγια.

  • Κόψε επαφές και μην επιτρέψεις συναισθηματισμούς

Ένας χωρισμός από μια εξαρτητική σχέση όπως συνήθως είναι οι τοξικές, είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται όμως να αναγνωρίσεις αυτές τις συμπεριφορές, όσο αθώες και αν σου φαίνονται και να συνειδητοποιήσεις πως οι καταστάσεις με έναν νάρκισσο δυστυχώς δεν θα αλλάξουν. Πάρε την απόφαση να βγεις από τον φαύλο κύκλο της τοξικής σχέσης, κόψε επαφές και όσα πισωγυρίσματα έρθουν, μην επιτρέψεις συναισθηματισμούς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.