WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Είσαι η «μαμά» του συντρόφου σου; 5 σημάδια που το επιβεβαιώνουν


JTeam

3 Αυγούστου 2024

Είσαι η «μαμά» του συντρόφου σου; 5 σημάδια που το επιβεβαιώνουν
Freepik
Μήπως, τελικά, συμπεριφέρεσαι και σαν γονιός του συντρόφου σου;

Το να είσαι γονιός είναι δύσκολο και απαιτητικό. Όταν, όμως, το επιλέγεις, κι όχι για το παιδί σου, αλλά για τον σύντροφό σου, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Πολλές φορές, όντες σε μια σχέση, χάνουμε το μέτρο και ξεχνάμε το πιο βασικό και σημαντικό στοιχείο για την επιβίωσή της: Τον σεβασμό.

Δεν είναι μικρό το ποσοστό των σχέσεων, που το ένα από τα δύο μέλη, λειτουργεί σαν «μαμά» μέσα σε αυτή, περιορίζοντας την ελευθερία του άλλου. Και μπορεί αυτό να μην συμβαίνει σκόπιμα, ωστόσο είναι προφανές πως έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση, ακόμα κι αν το αγνοούμε.

Με βάση τις θέσεις των ψυχολόγων, υπάρχουν 5 σημάδια που επιβεβαιώνουν αυτή την τοξική κατάσταση που μπορεί να επικρατεί σε μια σχέση.

Jenny.Gr
Freepik

5 συμπεριφορές που δείχνουν ότι πράττεις ως «μαμά» του συντρόφου σου

1.Παίρνεις αποφάσεις αντί γι’ αυτόν

Μέσα στην καθημερινότητά σας συνηθίζεις να παίρνεις αποφάσεις για εκείνον, χωρίς να ρωτάς την άποψή του. Αυτές οι αποφάσεις μπορεί να σχετίζονται με ασήμαντα πράγματα της καθημερινότητας, αλλά και με σημαντικά και φλέγοντα θέματα.

2.Ασχολείσαι με τις δικές του υποχρεώσεις/αρμοδιότητες

Διαχειρίζεσαι πράγματα, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να κάνει εκείνος. Ασχολείσαι με τις υποχρεώσεις που έχει, παρεμβαίνεις και πολλές φορές ρυθμίζεις εσύ θέματά του χωρίς την έγκρισή του. Από το πρόγραμμα της δουλειάς, μέχρι τους λογαριασμούς και τα οικονομικά του, έχεις λόγο για όλα.

3.Δίνεις συνεχώς οδηγίες και συμβουλές χωρίς να τις ζητήσει

Έχεις αποκτήσει τη (κακή) συνήθεια να δίνεις στον σύντροφό σου συνεχώς οδηγίες και συμβουλές για τον τρόπο που θα ζήσει τη ζωή του. Ο λόγος σου είναι έντονος και παρεμβατικός. Δεν του επιτρέπεις να πράξει αυτοβούλως, ενώ πολλές φορές θα παρέμβεις ακόμα και για τον τρόπο που κόβει το καρότο.

4.Κρίνεις τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά του

Έχεις την τάση να παρατηρείς και να κρίνεις τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά του, αδιαφορώντας για τη δική του άποψη. Αυτή η εγωιστική συνήθεια πέρα από το γεγονός ότι υποβαθμίζει τον σύντροφό σου, δημιουργεί τοξικότητα στη σχέση.

5.Νιώθεις υπεύθυνη για εκείνον

Εσύ είσαι εσύ και αυτός είναι αυτός. Ενώ αυτό είναι προφανές, εσύ νιώθεις συνεχώς υπεύθυνη για εκείνον, με αποτέλεσμα πολλές φορές να θέτεις τις ανάγκες του σε προτεραιότητα. Είστε δύο διαφορετικές προσωπικότητες και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό, σαφές και ξεκάθαρο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.