WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

5 σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου, πριν τα ξαναβρείς με τον πρώην σου


JTeam

30 Μαρτίου 2025

σχέσεις
Unsplash/Priscilla Du Preez 🇨🇦
Το να τα βρεις ξανά με έναν πρώην, απαιτεί βαθιά ενδοσκόπηση

Το να επιστρέψεις σε μια παλιά σχέση δεν είναι απλή υπόθεση. Μπορεί να εξελιχθεί σε μια μάταιη προσπάθεια μέχρι μια ξεκάθαρα ανθυγιεινή ή και επικίνδυνη κατάσταση. Ωστόσο, όλοι ξέρουμε πως πολλοί άνθρωποι έχουν σκεφτεί αφενός ότι η επανασύνδεση με τον πρώην τους είναι κάτι που έχει νόημα και, αφετέρου, ότι εάν προσπαθήσουν ακόμα μία φορά, η εξέλιξη θα είναι καλύτερη.

Αυτό, εξηγεί και η Ίντιτ Σαρόνι, επαγγελματίας υγείας για τη θεραπεία ζευγαριών και σύμβουλος γάμου, η οποία τονίζει ότι «η επανασύνδεση με έναν πρώην μπορεί να είναι καλή ιδέα αν ο χωρισμός προκλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η λάθος χρονική στιγμή, η απόσταση ή οι μεταβατικές φάσεις της ζωής». Αντίθετα, σημειώνει ότι θεμελιώδεις ασυμβατότητες—όπως διαφορετικά σχέδια ζωής ή διαφωνίες για το αν θέλετε παιδιά—ίσως είναι πιο δύσκολο να ξεπεραστούν. Πάντως, σύμφωνα με την ειδικό, το να τα βρεις ξανά με έναν πρώην, απαιτεί βαθιά ενδοσκόπηση και σοβαρή εσωτερική δουλειά.

Αυτές οι 5 ερωτήσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να πάρεις μια απόφαση για το αν πρέπει ή όχι να επιστρέψεις σε μια παλιά σχέση.

Καταλαβαίνουμε και οι δύο τι πήγε στραβά την πρώτη φορά;

Οι σχέσεις δεν διαλύονται τυχαία. Υπάρχουν πάντα υποκείμενα αίτια. Αυτό μπορεί να είναι ακόμα και το ότι έχετε τελείως διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας ή τελείως διαφορετικούς στόχους στη ζωή σας. Το να κατανοήσετε (και οι δύο) τι πήγε στραβά την πρώτη φορά, είναι το πρώτο βήμα για να δεις αν αξίζει να το διορθώσεις ή αν αυτό είναι καν εφικτό. Το δεύτερο βήμα; Να εξετάσετε και οι δύο τον ρόλο που παίξατε στο πρόβλημα. Γιατί αν ο πρώην σε χώρισε ξαφνικά και τώρα θέλει να γυρίσει πίσω, χωρίς να αναγνωρίζει πώς ήταν συναισθηματικά απόμακρος, είναι πολύ πιθανό να πέσετε στα ίδια μοτίβα χωρίς καν να το καταλάβετε.

Μου λείπει το άτομο ή το παρελθόν;

Μετά από έναν χωρισμό, είναι φυσιολογικό να νιώθεις μπερδεμένος σχετικά με το τι σου λείπει πραγματικά: Το ίδιο το άτομο ή η άνεση που ένιωθες μέσα στη σχέση; Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να ήταν το στήριγμά σου, οπότε δεν είναι περίεργο που σκέφτεσαι να τον ξαναφέρεις στη ζωή σου. Ωστόσο, η άνεση από μόνη της δεν είναι αρκετή για μια υγιή, ολοκληρωμένη σχέση. Αν γυρνάς σε έναν πρώην απλώς για να καλύψεις ένα κενό ή να αποφύγεις τη μοναξιά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νιώσεις ακόμα πιο απομονωμένος μακροπρόθεσμα.

Είμαστε και οι δύο εξίσου δεσμευμένοι να το κάνουμε να πετύχει;

Μια σχέση είναι αμφίδρομη - δηλαδή, όσο κι αν θέλεις να δουλέψει, δεν μπορεί να γίνει αν πρέπει να παρακαλάς ή να πιέζεις τον πρώην σου να σου δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Αν μόνο ο ένας από τους δύο είναι πρόθυμος να αναλογιστεί, να εξελιχθεί και να προσπαθήσει, η δυναμική θα παραμείνει ανισόρροπη, οδηγώντας σε απογοήτευση και δυσαρέσκεια.

Υπάρχουν αποδείξεις αλλαγής;

Οι κενές υποσχέσεις ότι «αυτήν τη φορά θα είναι διαφορετικά» δεν αρκούν. Αν ο χωρισμός σας οφειλόταν σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά - όπως ψέματα, απιστία ή εκρήξεις θυμού, παρατήρησε πώς μιλάει ο πρώην σου για το παρελθόν. Αν αποφεύγει τη συζήτηση ή υποβαθμίζει τα γεγονότα, είναι πιθανό να μην έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη των πράξεών του. Αντίθετα, πιο ελπιδοφόρα σημάδια είναι οι ειλικρινείς συγγνώμες, η ανάληψη ευθυνών και η ενεργή προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους σου.

Τι βήματα πρέπει να κάνουμε για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη;

Όπως είναι σημαντικό να κοιτάξεις το παρελθόν, άλλο τόσο σημαντικό είναι να σχεδιάσεις ένα πιο υγιές μέλλον. Αν η εμπιστοσύνη είχε κλονιστεί, ίσως χρειαστεί να ορίσετε σαφή όρια. Αν οι διαφωνίες ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα, πρέπει να συμφωνήσετε σε έναν τρόπο επίλυσης συγκρούσεων που δεν περιλαμβάνει θυμό. Δουλεύοντας μαζί και κάνοντας ουσιαστικές αλλαγές, η επανασύνδεση δεν θα είναι απλώς μια επανάληψη του παρελθόντος, αλλά μια πραγματική αναβάθμιση της σχέσης σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.