Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιατρό-κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας. Σήμερα, τουλάχιστον 300.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιο είδος σακχαρώδη διαβήτη.
Πρώτα από όλα, ο πιο απλός ορισμός του διαβήτη είναι: Υψηλή τιμή σακχάρου στο αίμα. Με άλλα λόγια, ο οργανισμός είτε δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη ή παράγει ινσουλίνη, αλλά δεν μπορεί να την αξιοποιήσει σωστά. Οι κύριοι τύποι διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης. Στο διαβήτη 1 τα συμπτώματα εκδηλώνονται πιο έντονα και απότομα όπως ναυτία, κοιλιακό άλγος και απώλεια συνείδησης. Στον διαβήτη τύπου 2 τα συμπτώματα εκδηλώνονται σταδιακά, αδυναμία, κόπωση, ζάλη και ευπάθεια σε λοιμώξεις. Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χρόνια πορεία και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων, στυτική δυσλειτουργία κ.ά. Πρωτεύοντα ρόλο στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη παίζει η χορήγηση ινσουλίνης. Τα πιο γνωστά και κλασσικά συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι: • Πολυουρία • Αυξημένη ανάγκη για νερό • Απώλεια βάρους • Αυξημένη όρεξη για φαγητό • Θολή όραση • Κούραση και κόπωση • Κράμπες στα πόδια
Οι επιστήμονες τείνουν να υποστηρίζουν πως η πρόληψη σε συνδυασμό με ένα σωστό τρόπο ζωής, μπορούν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά εμφάνισης σακχάρου σε άτομα που έχουν κάποια γενετική προδιάθεση. Αλλάξτε, λοιπόν, τις συνήθειες σας και υιοθετείστε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Γίνετε πρότυπο για τα παιδιά σας και για τα συγγενικά σας πρόσωπα.
- Σωματική άσκηση: Βάλτε την γυμναστική στη ζωή σας. Προσπαθήστε να ασκηθείτε 3-4 φορές την εβδομάδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι παρουσιάζουν προδιάθεση για σάκχαρο, με μέτρια άσκηση μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο να εμφανίσουν τελικά διαβήτη. Επίσης, μετά από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα τα επίπεδα του σακχάρου πέφτουν κατά 20-30%
- Πείτε όχι στις κακές συνήθειες: Σταματήστε το κάπνισμα.
- Πρόληψη: Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Παρακολουθείστε την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό σας. Ακόμα, έκτος από τον έλεγχο στο μικροβιολόγο, μάθετε να ελέγχετε και μόνοι σας το σάκχαρο σας. Χρησιμοποιήστε μια συσκευή μέτρησης σακχάρου, σημειώνετε τις τιμές και δώστε τα στοιχεία στο γιατρό σας.
- Ελέγξετε το βάρος σας: Βάλτε στην ζωή σας τη μεσογειακή διατροφή. Έρευνες έχουν δείξει πως η παχυσαρκία αυξάνει το κίνδυνο να εμφανίσετε διαβήτη κατά 90%. Δώστε προσοχή στην διατροφή των παιδιών σας, καθώς η χώρα μας ανήκει στις χώρες με τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.