WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tips για να φροντίζετε τα ευαίσθητα δόντια


TSVIGKOU

22 Φεβρουαρίου 2013

Τι πρέπει να προσέχετε.

Τα ευαίσθητα δόντια είναι ένας εφιάλτης, τα ζεστά και κρύα απολαυστικά ποτά, ροφήματα και φαγητά, τελικά δεν είναι τόσο απολαυστικά αφού προκαλούν έντονο πόνο στα δόντια. Οι επιλογές είναι δυο ή αποφεύγετε όλες αυτές τις απολαύσεις ή αναλαμβάνετε δράση για να μειώσετε την ευαισθησία των δοντιών.

Η ευαισθησία των δοντιών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, δείτε παρακάτω μερικούς:

Η μη τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Όλοι τρέμουν την καρέκλα του οδοντίατρου, αλλά σκεφτείτε προληπτικά για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εμπειρίες. Όσο πιο τακτικά επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας, τόσο πιο υγιή θα είναι τα δόντια σας. Ο γιατρός σας θα δει τι προκαλεί την ευαισθησία και θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Η τρόπος που βουρτσίζετε τα δόντια σας. Πρέπει να κάνετε κυκλικές κινήσεις με την οδοντόβουρτσα καθώς και να μην ασκείτε μεγάλη πίεση που ερεθίζει περισσότερο τα δόντια. Αν η τεχνική αυτή σας δυσκολεύει δοκιμάστε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.

Η οδοντόβουρτσα σας. Πάντα να χρησιμοποιείτε μαλακές οδοντόβουρτσες που δεν ερεθίζουν περισσότερο τα δόντια και σας επιτρέπουν να ολοκληρώσετε σωστά το βούρτσισμα των δοντιών.

Η οδοντόκρεμα σας. Αλλάξτε οδοντόκρεμα, πιθανών αυτή που χρησιμοποιείτε δεν είναι κατάλληλη για ευαίσθητα δόντια. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόκρεμα που θα σας συστήσει ο οδοντίατρος ή επιλέξτε μια από το εμπόριο, αρκεί να αναγράφετε στην συσκευασία της ότι είναι κατάλληλη για ευαίσθητα δόντια. Οι οδοντόκρεμες αυτές μειώνουν την ευαισθησία και παράλληλα προστατεύουν τα δόντια.

Το στοματικό διάλυμα. Σε μερικούς ανθρώπους η οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια δεν είναι πολύ αποτελεσματική, μπορείτε να δοκιμάσετε και ένα στοματικό διάλυμα κατάλληλο για ευαίσθητα δόντια. Χρησιμοποιήστε το δυο φορές την ημέρα χωρίς να ξεπλύνετε με νερό, γιατί θα μειώσετε την αποτελεσματικότητα του.

Οι τροφές με πολλά οξέα. Τροφές όπως το ξύδι, το λεμόνι, το πορτοκάλι, το κρασί και τα αναψυκτικά που περιέχουν πολλά οξέα, φθείρουν το σμάλτο των δοντιών και τα κάνουν πιο ευαίσθητα. Αν σας αρέσει ο χυμός πορτοκαλιού δεν πρέπει να σταματήσετε να τον πίνετε γιατί είναι πολύ ευεργετικός για τον οργανισμό, μπορείτε όμως να τον πίνετε με καλαμάκι για να αποφύγετε την άμεση επαφή με τα δόντια.

Το τρίξιμο των δοντιών. Αυτή η συνήθεια που συνήθως γίνεται την ώρα του ύπνου, φθείρει το σμάλτο των δοντιών με αποτέλεσμα να τα αισθάνεστε πιο ευαίσθητα.

Το οδοντικό νήμα. Αν δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσετε ευαισθησία στα δόντια και τα ούλα. Το οδοντικό νήμα παίζει σημαντικό ρόλο για την καλή στοματική υγιεινή, γιατί φτάνει στα σημεία που δεν μπορεί να καθαρίσει η οδοντόβουρτσα και αφαιρεί υπολείμματα τροφών και πλάκας.

Θεραπείες λεύκανσης. Τα τελευταία χρόνια οι θεραπείες λεύκανσης δοντιών έχουν αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό, όμως υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσουν ευαισθησία στα δόντια. Πριν αποφασίσετε να κάνετε μια θεραπεία λεύκανσης συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας για τις παρενέργειες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.