Ποιες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται.
Το καλοκαίρι εκτός από το κολύμπι και τα παιχνίδια στη θάλασσα τα παιδιά απολαμβάνουν να παίζουν με τις ώρες στην άμμο φτιάχνοντας κάστρα και γεμίζοντας τα κουβαδάκια τους με πετραδάκια και κοχύλια. Μπορεί να φοράμε στα παιδιά μας αντηλιακό, καπέλο και μπλουζάκια για να προστατευθούν από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου ωστόσο είναι απροστάτευτα παίζοντας στην άμμο.
Η άμμος δεν είναι αποστειρωμένη γι΄αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις που θα κρατήσουν μακριά τις μολύνσεις και τους μύκητες από το δέρμα των παιδιών.
Ασθένειες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι όταν καθόμαστε απροστάτευτοι στην άμμο:
Οι «μυρμηγκιές» είναι κατά κανόνα ανώδυνα εξογκώματα του δέρματος που οφείλονται στην παρουσία ενός ιού. Εμφανίζονται σε όλο μας το σώμα, από το πρόσωπο έως και τις πατούσες και έχουν την μορφή μικρών ελιών με το χρώμα του δέρματος.
Οι μύκητες «φωλιάζουν» στην άμμο και ευθύνονται για τις μυκητιάσεις τόσο του δέρματος όσο και των νυχιών.
Η σοβαρότερη όμως επιπλοκή από την μη ασφαλή παραμονή στην άμμο είναι αναμφίβολα η ουρολοίμωξη. Η εμφάνισή της σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι καθόμαστε στην άμμο αμέσως μετά το κολύμπι στη θάλασσα όπου το μαγιό μας είναι βρεγμένο καθιστώντας την περιοχή των γεννητικών οργάνων απροστάτευτη. Η φυσιολογική υψηλή θερμοκρασία της ευαίσθητης περιοχής σε συνδυασμό με το βρεγμένο μαγιώ αποτελούν την ιδανική συνθήκη ανάπτυξης μικροοργανισμών που εισχωρούν στη περιοχή και πλήττουν τον οργανισμό.
Τα συμπτώματα μίας ουρολοίμωξης είναι ενόχληση ή και πόνος στην ουροδόχο κύστη κατά την ούρηση (δυσουρία), πόνος στην οσφυϊκή περιοχή δεξιά ή/και αριστερά της σπονδυλικής στήλης, δύσοσμα ούρα και εμφάνιση πυρετού.
Για την αποφυγή μίας ουρολοίμωξης καλό είναι να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες νερού, ώστε να αυξάνουμε την αποβολή των ούρων από την κύστη και να τηρούνται οι κανόνες τοπικής υγιεινής (τακτικό άλλαγμα μαγιώ και επιμελής καθαρισμός των έξω γεννητικών οργάνων αμέσως μετά την θάλασσα).
Πώς θα προφυλάξουμε τα παιδιά από την άμμο:
- τους αλλάζουμε μαγιό βγαίνοντας από τη θάλασσα και πάντα προτιμάμε να είναι στεγνό
- απαγορεύουμε στα παιδιά να κάθονται και να παίζουν στην άμμο γυμνά
- πάντα κάνουμε ένα ντους μετά το θαλασσινό μπάνιο
Από την παιδίατρο Dr. Δώρα Ευθυμίου.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.