WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφική αξία του παραδοσιακού οβελία


19 Απριλίου 2014

Η Μεγάλη Εβδομάδα σηματοδοτεί την τελική ευθεία για το μεγάλο φαγοπότι της Κυριακής του Πάσχα, όπου οι περισσότεροι από εμάς θα καθίσουμε γύρω από το τραπέζι για να φάμε κρέας και κυρίως αρνί.  Μας προσφέρει κάποιο όφελος ή πρέπει να το βγάλουμε τελείως από τη διατροφή μας;

Καταρχήν, όταν σκεφτόμαστε για τα ω-3 λιπαρά οξέα και τη διαθεσιμότητά τους, συνήθως μας έρχονται στο μυαλό οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα ψάρια από την πλευρά των ζώων. Αλλά, θα πρέπει να σκεφτούμε και τα αρνιά που τρέφονται με χόρτο! Το περιεχόμενο του αρνιού σε ωμέγα-3, εξαρτάται από τη διατροφή του νεαρού ζώου, καθώς και από τη διατροφή της μητέρας, όμως όταν αυτές οι δίαιτες είναι και διατροφικά υποστηρικτικές, το αποτέλεσμα σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι εντυπωσιακό.

Σε κάποιες περιοχές ορισμένων χωρών, που δεν έχουν πρόσβαση σε ψάρια, το αρνί έχει δείξει να παρέχει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από κάθε άλλο τρόφιμο στη διατροφή. Στην Αυστραλία, όπου το αρνί τρώγεται συχνά, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων σε ωμέγα-3 τα τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή. Επίσης , έχει δειχθεί ότι όσα αρνιά τρέφονταν με χόρτο, είχαν μέσο όρο τουλάχιστον 25% περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, από αυτά που τρέφονταν συμβατικά.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA, ωμέγα-6 λιπαρό οξύ), είναι ένα λιπαρό οξύ που έχει εκπλήξει τους ερευνητές, όσον αφορά τα οφέλη του για την υγεία. Υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μελετών που δείχνουν, ότι η πρόσληψη CLA συνδέεται με τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη βελτίωση της οστικής μάζας, τη βελτίωση των ρυθμίσεων του σακχάρου στο αίμα, το μειωμένο σωματικό λίπος, και τη καλύτερη συντήρηση της άλιπης μάζας σώματος.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι όσα αρνιά τρέφονται με χόρτο, περιέχουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα CLA από αυτά που τρώνε τροφή σε ξηρά μορφή. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι τα αρνιά που βόσκουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού αποθηκεύουν περισσότερο CLA, από αυτά που βόσκουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επίσης υψηλότερη αποθήκευση  CLA βρίσκεται στα αρνιά που βόσκουν σε ορεινούς βοσκοτόπους.

Επιπλέον, αρκετές πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, τα συνολικά επίπεδα λίπους στο αρνί μπορεί να μειωθούν μέσω της σίτισης στο γρασίδι. Τα αρνιά στο βοσκότοπο είναι πιο δραστήρια από αυτά που παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους, και αυτό το υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας είναι πιθανό αναπτύξει σε αυτά τα ζώα περισσότερους μύες και να τα κάνει να κάψουν περισσότερες θερμίδες, καθώς και λίπος. Επίσης, τα αρνιά στο βοσκότοπο είναι πιθανό να τρώνε λιγότερο, διότι μπορεί να εμπλακούν σε άλλες δραστηριότητες και να επικεντρώνονται λιγότερο στη διατροφή.

Ακόμα, το αρνί είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12 και μια πολύ καλή πηγή νιασίνης. Επίσης, παρέχει σημαντικές ποσότητες των βιταμινών του συμπλέγματος Β Β1, Β2, Β6, φολικό οξύ, βιοτίνη, παντοθενικό οξύ και χολίνη.

Πρέπει όμως, να γνωρίζουμε ότι, το κρέας του αρνιού περιέχει κάποιες φυσικές ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται συνήθως σε φυτά και ζώα και ορισμένα άτομα που είναι επιρρεπή σε προβλήματα που σχετίζονται με τις πουρίνες, η υπερβολική πρόσληψη αυτών των ουσιών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Η ουρική αρθρίτιδα και ο σχηματισμός των λίθων στους νεφρούς από ουρικό οξύ, είναι δύο παραδείγματα προβλημάτων που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση τροφών που περιέχουν πουρίνες. Για το λόγο αυτό, τα άτομα με προβλήματα στους νεφρούς ή με ουρική αρθρίτιδα, μπορεί να πρέπει να περιορίσουν ή να αποφύγουν την πρόσληψη τροφών που περιέχουν πουρίνες, όπως το αρνί.

Τέλος, καλό είναι να μη ξεχνάμε ότι μελέτες έχουν συσχετίσει την υψηλή κατανάλωση κορεσμένου λίπους με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αύξηση της ολικής χοληστερόλης, με τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου, και το αρνί συγκαταλέγεται στις τροφές που έχουν αρκετό κορεσμένο λίπος. Επίσης, περιέχει νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να δημιουργήσει προβλήματα στους υπερτασικούς. Άρα, την ημέρα του Πάσχα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση του κρέατος, να φάμε το αρνί με μέτρο και ιδίως εάν το ιατρικό μας ιστορικό είναι επιβαρυμένο με καρδιαγγειακά νοσήματα, τότε θα πρέπει να το καταναλώσουμε με πολύ προσοχή.

Καλό Πάσχα!

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.