Τί συμβαίνει με τη νόσο του Crohn?
Η νόσος του Crohn είναι μία φλεγμονώδης νόσος (αυτοάνοσος), η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και των άλλων χιτώνων του τοιχώματος του εντέρου και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Η ακριβής διαδικασία που προκαλεί τη φλεγμονή και τον ερεθισμό είναι άγνωστη. Η νόσος του Crohn επηρεάζει συχνά το κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Ανοσοκύτταρα συσσωρεύονται στα έντερα, προκαλώντας συμπτώματα όπως, κοιλιακός πόνος, διάρροια, πρωκτική αιμορραγία, απώλεια βάρους, πυρετό και κόπωση. Αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος παράγουν χημικές ουσίες που προάγουν τη φλεγμονή, τη βλάβη στα εντερικά τοιχώματα και προκαλούν τα συμπτώματα του Crohn.
Πώς εμπλέκεται η δίαιτα?
Τα τρόφιμα δεν προκαλούν νόσο του Crohn και καμία ειδική δίαιτα δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική. Ωστόσο, ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις των συμπτωμάτων της νόσου. Κάποια τρόφιμα που προκαλούν συμπτώματα είναι τα γαλακτοκομικά, δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες, το αλκοόλ και τα καυτερά μπαχαρικά. Πρέπει να τονιστεί ότι, δεν υπάρχει κάποια δίαιτα για να ανακουφίσει τη νόσο του Crohn, ωστόσο σημαντικά βήματα για την θεραπεία είναι να κρατάτε ένα λεπτομερές ημερολόγιο διατροφής και να αποφεύγετε τα τρόφιμα που προκαλούν τα συμπτώματα.
Ανάγκες σε Θρεπτικές Ουσίες :
Η έλλειψη θρεπτικών ουσιών είναι μια άλλη κοινή ανησυχία, που προκαλείται από την φλεγμονή, διότι τα άτομα με νόσο του Crohn χρειάζονται μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή με επαρκείς θερμίδες, πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη. Τα στεροειδή φάρμακα που συνταγογραφούνται συχνά για αυτή τη νόσο, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, να προκαλέσουν ελλείψεις σε βιταμίνη D, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ, C, Β12, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και σελήνιο.
Υγιείς Συμβουλές Διατροφής:
Εάν έχετε λοιπόν νόσο του Crohn, συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο ο οποίος μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να αναπτύξει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.
Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές και οδηγίες που θα σας βοηθήσουν :
- Τρώτε μικρά γεύματα ή σνακ κάθε 3 έως 4 ώρες. Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε μικρές ποσότητες νερού καθ 'όλη την ημέρα.
- Κατά περιόδους, όταν δεν έχετε συμπτώματα, να περιλαμβάνετε δημητριακά ολικής αλέσεως και μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά στο πρόγραμμα διατροφής σας. Ξεκινήστε τα νέα τρόφιμα καταναλώνοντας ένα κάθε φορά και σε μικρές ποσότητες.
- Όταν έχετε συμπτώματα, όπως διάρροια ή κοιλιακό άλγος, εφαρμόστε την προτεινόμενη λίστα των τροφίμων που παρέχονται από διαιτολόγο σας. Γενικά πρέπει να αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε ίνες, ωμά λαχανικά, ωμά φρούτα και τα ποτά με καφεΐνη.
- Ο γιατρός και ο διαιτολόγος σας μπορούν να σας συστήσουν τρόφιμα με προβιοτικά, καθώς επίσης και διαιτητικά συμπληρώματα, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη D, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρος και βιταμίνη Β12, για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση των ελλείψεων.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.