O παιδίατρος, Παναγιώτης Ρενιέρης, μας εξηγεί γιατί κλαίνε τα μωρά
2 Ιουλίου 2014
Αν μόλις αποκτήσατε μωρό, η φράση αυτή ίσως γίνει μια από τις πιο συχνές που θα πείτε και θα ακούσετε. Φαίνεται πως η συχνότητα και η ποιότητα του κλάματος ενός βρέφους είναι τέτοιες που προκαλούν άμεσα εγρήγορση – για τον κουρασμένο γονέα όμως η επαναλαμβανόμενη κατάσταση εγρήγορσης, μπορεί να γίνει εξουθενωτική. Ας προσπαθήσουμε να δούμε τι θέλουν να μάς πουν τα μωρά όταν κλαίνε, και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς.
Γιατί κλαίνε τα μωρά;
Η πιο ακριβής απάντηση είναι πως δεν ξέρουμε με βεβαιότητα. Φαίνεται όμως πως τρεις είναι οι πιο πιθανοί σκοποί που εξυπηρετούνται από το κλάμα:
- Κάλεσμα προς κάλυψη κάποιας ανάγκης (πείνα, πόνος, ενόχληση κλπ)
- Αποκοπή άλλων έντονων ή διεγερτικών ερεθισμάτων (έντονος ήχος, έντονο φως)
- Εκτόνωση έντασης («υπερένταση»)
Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν φταίτε εσείς.
Δεν είναι ότι το παιδί σας δεν σάς συμπαθεί – απλά προσπαθεί να προσαρμοστεί στον καινούριο κόσμο. Κανένας γονιός δεν καταφέρνει πάντα να κάνει το παιδί του να σταματήσει να κλαίει, και σχεδόν όλα τα μωρά κλαίνε από 1 ως 3-4 ώρες την ημέρα, καθημερινά.
Πώς μπορώ να καταλάβω τι θέλει όταν κλαίει;
Με τον καιρό θα μάθετε να ξεχωρίζετε τους διαφορετικούς τύπους κλάματος (κυρίως οι μαμάδες, οπότε μπαμπάδες... καλά θα κάνετε να ακούτε τι λέει η μαμά). Υπάρχουν κάποια μοτίβα, αλλά το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, και είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς αυτός που φροντίζει περισσότερο το παιδί αναγνωρίζει από το κλάμα και μόνο πως «έκανε κακά» ή «πεινάει πάλι».
Τι να κάνω όταν κλαίει;
Σπεύσατε. Ειδικά για τους πρώτους μήνες της ζωής δεν υπάρχει κανένα όφελος από το να αφήσετε το μωρό «να κλάψει » πριν πάτε. Δεν θα κακομάθετε ένα μωρό λίγων μηνών, και πάνω από όλα, η άμεση ανταπόκριση στο κλάμα διασφαλίζει την εγκατάσταση αισθήματος ασφάλειας στο παιδί σας. Μην πιστεύετε πως αν δεν βρεθείτε άμεσα στο πλάι του, εκείνο «εκπαιδεύεται» στην υπομονή – μάλλον το αντίθετο φαίνεται να συμβαίνει.
Τι να πρωτοκάνω;
Ανταποκριθείτε στην πιο άμεση ανάγκη. Η ζέστη και το κρύο είναι συνήθως τα πιο άμεσα, στη συνέχεια η ενόχληση απο την πάνα, και ύστερα η πείνα. Αν νιώσετε πως κάτι δεν πάει καλά, ή το μωρό επιμένει να κλαίει «πανικόβλητο» ενώ έχετε προσφέρει λύση σε όλα τα παραπάνω, ελέγξτε τα παρακάτω:
- Τρίχα που έχει τυλιχθεί γύρω από τα δάκτυλα των χεριών ή των ποδιών
- Πυρετός (θερμοκρασία στον ποπό 38ο C και πάνω), συνάχι
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το κλάμα επιμένει ή έχει ποιοτικά ανησυχητική χροιά, καλέστε τον γιατρό σας.
Δεν μοιάζει άρρωστο ή να πονάει, αλλά κλαίει ακόμα – τι να κάνω;
Ακολουθήστε την συμβουλή της γιαγιάς. Μια μικρή βόλτα στην αγκαλιά μέσα στο δωμάτιο ή στο μπάνιο μπροστά στον καθρέφτη, ένα νανούρισμα, επαναλαμβανόμενοι ήχοι ή δονήσεις, όλα μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση. Αν όλα αποτύχουν, το μωρό σας δεν μοιάζει άρρωστο ή να πονάει, και συνεχίζει να... «μουρμουρίζει», δοκιμάστε να το ακουμπήσετε απαλά στην κούνια και να το αφήσετε στην ησυχία του να κλάψει για λίγα λεπτά. Ένα πραγματικά κουρασμένο μωρό δεν θα κλάψει πολύ πριν αποκοιμηθεί. Και πάλι, αν ανησυχείτε, καλέστε τον παιδίατρό σας.
Όσο πιο ήρεμοι είστε τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσει το κλάμα.
Σημαντική Συμβουλή
Το να ακούει κανείς ένα μωρό να κλαίει μπορεί να τον καταβάλει σημαντικά. Αν νιώσετε πως δεν αντέχετε άλλο, ζητήστε από κάποιον να σάς απαλλάξει προσωρινά και πηγαίνετε κάπου που να μην μπορείτε πλέον να ακούσετε το κλάμα του παιδιού, ούτε λίγο. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως πρέπει να βγείτε από το σπίτι. Ζητήστε από έναν άλλον υπεύθυνο ενήλικα να παραμείνει μαζί με το παιδί μέχρι να μαζέψετε δυνάμεις. Πότε μην ταρακουνήσετε το παιδί σας! Αν σάς καταβάλει οργή (όχι απίθανο να συμβεί) αφήστε το παιδί σας στην κούνια του, και βγείτε από το δωμάτιο.
Ευχαριστούμε τον Panagiotis Renieris, MD, FAAPTimoleontos Vassou 17, 11521, Athens, Greece t./f. +30 2130321254 m. +30 6958477782www.renierispediatrics.grΚάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.