WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γνωρίστε τα ελληνικά super foods


4 Αυγούστου 2014

Η έκδοση του βιβλίου "Γνωρίστε τα ελληνικά super foods" των διατροφολόγων Κων/νου Ξένου και Αστερίας Σταματάκη από τις εκδόσεις Διόπτρα, αποτέλεσε αφορμή για μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την κα Σταματάκη. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τις ευεργετικές τροφές της ελληνικής γης.

 • Οφείλουμε να εκτιμήσουμε την προσεκτική και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγισή σας στα super foods. Τι σας οδήγησε στην συγγραφή ενός βιβλίου στοχευμένου στα ελληνικά προϊόντα;

Επειδή τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη τάση κατανάλωσης ξένων super foods, αποφασίσαμε να γράψουμε ένα βιβλίο μόνο για τις ελληνικές υπερτροφές. Καταρχήν, η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος που παράγει πολλές τροφές με ισχυρή ευεργετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό και όλες αυτές τις τροφές πρέπει να τις γνωρίσουμε στον κόσμο ώστε να μπορέσει να τις εντάξει στο καθημερινό του διαιτολόγιο. Είναι κρίμα, λοιπόν, όταν έχουμε τα κράνα και την κορινθιακή σταφίδα που παράγονται στον τόπο μας, εμείς να προτιμούμε μούρα που έρχονται από μακρινά μέρη του πλανήτη. Επίσης, οι τροφές που παράγονται σε ένα μέρος ταιριάζουν καλύτερα και με τη διατροφική κουλτούρα ενός λαού. Τέλος, μη ξεχνάτε ότι και με τις επιλογές ελληνικών τροφίμων ενισχύουμε και την οικονομία μας.

 • Ακούμε συχνά για αντιοξειδωτικές τροφές και για το πως καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Πόσο ζωτικής σημασίας είναι η προσήλωσή μας στην κατηγορία αυτών των τροφών για την υγεία;

Υπάρχουν πολλές τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι οι διάφορες βιταμίνες, τα μέταλλα και φυτοχημικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες, που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, και το οποίο συνδέεται με τη γήρανση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, με νευροεκφυλιστικά νοσήματα ακόμη και με τον καρκίνο. Η διατροφή μας θα πρέπει να περιέχει τροφές με αντιοξειδωτικές ουσίες έτσι ώστε να μειωθεί η επιβλαβής δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό μας.

  • Ως υπερτροφή περιμένει κανείς το ελαιόλαδο, μα στο βιβλίο συναντάμε ξεχωριστό κεφάλαιο και για τα φύλλα της ελιάς για τα οποία έχουν ακουστεί πολλά και «θαυματουργά». Θα μπορούσατε να μας μιλήστε λίγο για αυτό & για τον τρόπο κατανάλωσής τους;

 Πριν από κάποια χρόνια είχε γίνει μεγάλο θέμα από τα ΜΜΕ για τη «φραπελιά» και για τη δράση της κατά του καρκίνου. Τα φύλλα της ελιάς έχουν πολλές ευεργετικές δράσεις αλλά όχι στην καταπολέμηση του καρκίνου. Πολλές κλινικές μελέτες, δηλαδή μελέτες σε ανθρώπους, συσχετίζουν το εκχύλισμα από τα φύλλα της ελιάς με τη θεραπεία της υπέρτασης. Επίσης, κάποιες άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα φύλλα της ελιάς φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Επίσης, στο βιβλίο μας μπορείτε να διαβάσετε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα της ελιάς βάση της μονογραφίας που δημοσιεύθηκε το 2011 από την επιτροπή φαρμάκων φυτικής προέλευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

  •  Τι άλλο πρέπει να εντάξει κανείς στην καθημερινότητά του εκτός από υπερτροφές για να πετύχει υγεία και ευεξία;

Μια διατροφή για να μπορεί να προσφέρει υγεία και ευεξία , θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία. Θα πρέπει να καταναλώνουμε πληθώρα διαφορετικών τροφών γιατί κάθε τροφή έχει να προσφέρει διαφορετικές ουσίες. Επιπρόσθετα, το μέτρο είναι σημαντικός οδηγός και κάνει τη διαφορά. Η συχνή υπερκατανάλωση τροφίμων, ακόμη και υπερτροφών , μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους ή σε άλλες δυσάρεστες καταστάσεις. Για μια καλύτερη διατροφή, επιλέξτε να καταναλώνετε συχνά φυτικές τροφές όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι καρποί, τα όσπρια αλλά και τροφές μη επεξεργασμένες. Ακόμη προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος, των «κακών» λιπαρών, της ζάχαρης και του αλατιού. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η φυσική δραστηριότητα ενδυναμώνει, προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό και του ¨χαρίζει¨ χρόνια.

  •  Ποιές υπερτροφές μας βοηθούν στην απώλεια των περιττών κιλών;

Καμία τροφή από μόνη της δε μας βοηθάει να χάσουμε βάρος, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχουν «μαγικά μυστικά». Αν θα χάσει κάποιος βάρος έχει να κάνει μόνο αν η ενέργεια (θερμίδες) που λαμβάνει μέσω της τροφής είναι μικρότερη από την ενέργεια που χρειάζεται. Στα πλαίσια μιας τέτοιας διατροφής με αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, υπάρχουν υπερτροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν, όπως για παράδειγμα τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια Αιγίνης που η κατανάλωσης τους μας επιφέρει γρηγορότερα τον κορεσμό και ¨κόβουν¨ την πείνα μας.

  •  Θα μπορούσατε να μας υποδείξετε μια ισορροπημένη διατροφικά μέρα που να περιέχει τις σωστές δόσεις από ορισμένα super foods;

Οι ποσότητες των τροφών μπορούν να καθοριστούν έπειτα από καταγραφή των ενεργειακών σας απαιτήσεων, κάτι για το οποίο υπεύθυνος είναι μόνο ο επιστήμονας διαιτολόγος.

πρωινό: χυμός φρέσκου ροδιού με πορτοκάλι και φρυγανιές ολικής άλεσης και τυρί χαμηλών λιπαρών

ενδιάμεσο: φρούτο εποχής

μεσημέρι: γαλοπούλα φιλέτο λεμονάτο και φασόλια χάντρες σαλάτα και ψωμί ολικής άλεσης

ενδιάμεσο: αφέψημα φύλλων ελιάς και σπιτική σπανακοτυρόπιτα

δείπνο: κριθαροκουλουράκια με αυγοτάραχο, ελαιόλαδο και ντομάτα

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.