WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το βραδινό δεν παχαίνει!


1 Σεπτεμβρίου 2014

Ένας μύθος καταρρίπτεται.

Το βραδινό φαγητό είναι το μαρτύριο κάθε πεινασμένου που προτιμά να μείνει νηστικός παρά να αντιμετωπίσει τις τύψεις που προκαλεί το «ξεφάντωμα» πριν τον ύπνο. Πόσο υγιές είναι όμως το να κοιμόμαστε με άδειο στομάχι; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως όσο κακό κάνεις στον οργανισμό σου με το να τον γεμίζεις με περιττές θερμίδες που αδυνατεί να κάψει λίγο πριν κοιμηθείς, άλλο τόσο βλαβερό είναι να κοιμάσαι χωρίς να φας ένα ελαφρύ σνακ. Και πριν προλάβετε να χαρείτε και να εγκατασταθείτε μπροστά από την πόρτα του ψυγείου τρώγοντας αλόγιστα ό,τι βρεθεί μπροστά σας, σας τονίζουμε πως πριν τον ύπνο επιτρέπεται μόνο κάτι χαμηλό σε λιπαρά που θα σας κρατήσει χορτάτους και δε θα σας βαρύνει. Μακριά λοιπόν από κάθε είδους λιπαρό και υδατάνθρακα γιατί με την κατανάλωσή τους το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ξυπνήσετε με βαρύ στομάχι και… κουρασμένοι.

Κι αν απορείτε πως συνδέεται η κούραση με το βραδινό σας γεύμα, η απάντηση βρίσκεται στη γλυκαιμία, δηλαδή το φυσιολογικό επίπεδο περιεκτικότητας της γλυκόζης στο αίμα το οποίο άθελα σας διαταράσσετε. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σχετίζονται άμεσα με την υπερφόρτιση ή τη δραματική μείωση της ενέργειας του οργανισμού και της όρεξης μας για φαγητό. Αν κοιμηθούμε με άδειο στομάχι λοιπόν, ο ύπνος μας θα είναι άστατος και θα ξυπνήσουμε με υπογλυκαιμία, πράγμα που σημαίνει πως τα επίπεδα ενέργειας μας θα είναι χαμηλά και θα νιώθουμε ατονία. Αντιθέτως, αν το προηγούμενο βράδυ έχουμε γευματίσει σωστά, θα ευχαριστηθούμε τον ύπνο μας και θα κάψουμε περισσότερες θερμίδες ενώ κοιμόμαστε. Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν πως το μεγαλύτερο λάθος είναι να πιστεύουμε πως ο οργανισμό μας δε χρειάζεται ενέργεια για να ολοκληρώσει τη διαδικασία του ύπνου. Θα πρέπει μόνο να προσέξουμε την ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε κάποιες ώρες πριν τη βραδινή μας ξεκούραση.

Διαβάστε τη συνέχεια στο koolnews.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.