WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αντιμέτωποι με τη νόσο του Αλτσχάιμερ


21 Σεπτεμβρίου 2014

Ο καθένας έχει ήπια κενά μνήμης από καιρό σε καιρό. Για παράδειγμα, πηγαίνετε από την κουζίνα στο υπνοδωμάτιο, για να πάρετε κάτι, και βρίσκετε τον εαυτό σας να αναρωτιέται τι χρειάζεται ή δεν μπορείτε να βρείτε, που έχετε βάλει τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας.  Αν, όμως η απώλεια μνήμης διαταράσσει την καθημερινή σας ζωή, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Αιτίες της σοβαρής απώλειας μνήμης, είναι αρκετές, μια από αυτές είναι και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Αυτή η νόσος είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Καταστρέφει σταδιακά τη μνήμη του ατόμου, αλλά και την ικανότητα, του λόγου, να παίρνει αποφάσεις, να επικοινωνεί, και να φέρνει σε πέρας καθημερινές δραστηριότητες. Επίσης, η απώλεια μνήμης γίνεται σοβαρή και χαρακτηρίζεται από αποπροσανατολισμό, γενική σύγχυση, και μια ανικανότητα του ατόμου να θυμηθεί τα πρόσφατα γεγονότα. Κάποιος με ήπιο έως μέτριο Αλτσχάιμερ μπορεί να θυμηθεί πράγματα, που του συνέβησαν πριν από πολύ καιρό, αλλά μπορεί να χαθεί εύκολα σε ένα γνώριμο μέρος. Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί επίσης , να παρουσιάζουν αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά, όπως η καχυποψία και η νευρικότητα.

Η σωστή διατροφή είναι σημαντική για να κρατήσει το σώμα ισχυρό και υγιές. Για ένα άτομο με Αλτσχάιμερ ή άνοια, η κακή διατροφή μπορεί να αυξήσει συμπτώματα συμπεριφοράς και να προκαλέσει απώλεια βάρους.

Οι παρακάτω  βασικές συμβουλές διατροφής μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα, που πάσχον από αυτή τη νόσο.

  • Δώστε μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών όπως, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και άπαχες πρωτεϊνούχες τροφές.
  • Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλά κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη. Το λίπος είναι απαραίτητο για την υγεία, αλλά δεν είναι όλα τα λίπη ίδια. Μειώστε αυτά που είναι βλαβερά για την υγεία της καρδιάς, όπως το βούτυρο, το λίπος σε στερεά κατάσταση και τα λιπαρά κρέατα.
  • Μειώστε τα εξευγενισμένα σάκχαρα. Αυτά τα σάκχαρα βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα και περιέχουν θερμίδες, αλλά δεν έχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Πρέπει να σημειώσετε, ότι στα μετέπειτα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ , αν η απώλεια της όρεξης είναι  πρόβλημα, τότε να προσθέσετε ζάχαρη στα τρόφιμα, γιατί μπορεί να ενθαρρύνει το άτομο να φάει.
  • Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλό νάτριο και χρησιμοποιείστε λιγότερο αλάτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πάρα πολύ νάτριο, το οποίο επηρεάζει την αρτηριακή πίεση. Αντικαταστήστε το αλάτι, με μπαχαρικά και βότανα, για να αρωματίσετε το φαγητό.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, η απώλεια της όρεξης και απώλεια βάρους, μπορεί να σας ανησυχούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να προτείνει να δώσετε στα άτομα με Αλτσχάιμερ, συμπληρώματα μεταξύ των γευμάτων, για να προσθέσετε θερμίδες.

 Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.