WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tips για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία


24 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ύπνος είναι απολύτως απαραίτητος για την ευτυχία, την υγεία και τη μακροζωία και δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο, όπως μια καλή νύχτα. Πολλοί αλλάζετε θέσεις στον ύπνο σας, από τρεις μέχρι και 36 φορές μέσα στη νύχτα. Υπάρχουν μέρες που ξυπνάτε στην ακριβή θέση στην οποία αποκοιμηθήκατε, αλλά υπάρχουν φορές, που ξυπνάτε με ακατάστατα μαλλιά και στην άλλη άκρη του κρεβατιού. Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο μία θέση, που να είναι ιδανική για όλους. Όμως, εάν έχετε προβλήματα στον ύπνο, τότε παρακάτω θα δείτε τους πιο συνηθισμένους λόγους που εμποδίζουν την βραδινή σας ξεκούραση.

 1. Το υπνοδωμάτιο έχει πολύ φως

Στην ιδανική περίπτωση, το υπνοδωμάτιο σας δεν πρέπει να έχει καθόλου φώτα, ειδικά το φως που εκπέμπεται από μια τηλεόραση ή οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή. Όταν τα μάτια σας είναι εκτεθειμένα στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, το μυαλό σας δεν ξεκουράζεται και μειώνεται η παραγωγή της μελατονίνης , μιας ορμόνης που απελευθερώνεται και προκαλεί υπνηλία. Επιπλέον, το φως που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, επειδή μιμείται το φως του ήλιου. Ιδανικά, αφήστε το τηλέφωνό σας έξω από το δωμάτιό, ενώ κοιμάστε. Και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε να το βάλετε στο αθόρυβο με την οθόνη προς τα κάτω. Όσον αφορά την τηλεόραση, καλό είναι να τη κλείνετε πριν κοιμηθείτε, ώστε να δώσετε στο μυαλό σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί.

 2.Πίνετε αλκοόλ

Μήπως έχετε  την τάση να σκέφτεστε το αλκοόλ ως σύμμαχο του ύπνου; Στη πραγματικότητα αυτή η σκέψη είναι λανθασμένη, διότι δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε βαθειά, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι το επόμενο πρωί. Μπορεί μετά το ποτό να αισθανθείτε υπνηλία, αλλά αυτό είναι ένα βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα.

 3. Η θερμοκρασία δωματίου είναι πάρα πολύ ζεστή

Το σώμα και το μυαλό σας θέλουν να ρίξουν τη θερμοκρασία όταν κοιμάστε, αλλά αν το δωμάτιό σας είναι πολύ ζεστό,  θα ματαιωθεί αυτή τη διαδικασία. Έχοντας έναν ανεμιστήρα στο δωμάτιό σας, είναι μια καλή ιδέα, διότι θα σας κρατήσει δροσερούς και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Απλά μη το παρακάνετε με το κρύο, γιατί αυτό θα διαταράξει τον ύπνο σας.

 4. Σκέπτεστε ένα πρόβλημα

Όλοι έχουμε ξυπνήσει μερικές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, και το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, που μας ανησυχεί. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να σταματήσετε τον εαυτό σας από το να σκεφτεί το πρόβλημα και να ανακατευθύνετε τις σκέψεις σας σε κάτι λιγότερο αγχωτικό.

 5. Καπνίζετε πριν τον ύπνο

Οι καπνιστές εξισώνουν το κάπνισμα με την χαλάρωση, αλλά αυτό είναι ένα νευροχημικό τέχνασμα. Στην πραγματικότητα, η νικοτίνη είναι ένα διεγερτικό. Όταν καπνίζετε πριν πάτε για ύπνο, μπορεί να ξυπνήσετε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 6. Τρώτε βαριά

Ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα αϋπνίας, θα ήταν καλό να μην καταναλώνετε βαριά φαγητά και αμέσως μετά να πηγαίνετε στο κρεβάτι. Εάν τρώτε κάτι ελαφρύ πριν τον ύπνο, τότε δίνετε στον οργανισμό σας το χρόνο να χωνέψει και αποφεύγετε τις καούρες και τη δυσπεψία. Mην ξεχνάτε όμως ότι δεν θα πρέπει να κοιμάστε και με εντελώς άδειο στομάχι, γιατί το αίσθημα της πείνας μπορεί να γίνει πολύ βασανιστικό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.