WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφές που αυξάνουν το άγχος


2 Οκτωβρίου 2014

Έχετε ένα μόνιμο άγχος; Ίσως η διατροφή σας παίζει εν μέρει κάποιο ρόλο. Ορισμένα τρόφιμα πιστεύεται, ότι αυξάνουν το άγχος, αφήνοντας σας ένα αίσθημα νευρικότητας. Εδώ είναι μερικές διατροφικές συνήθειες, που θα πρέπει να αλλάξετε, εάν πάσχετε από άγχος.

Κατανάλωση πολύ αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι ένα κατευναστικό, όμως η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να επιδεινώσει το άγχος. Το αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία, άρα, εάν αισθάνεστε ανήσυχοι, καλό είναι να μην πίνετε για να ηρεμήσετε, γιατί τα συμπτώματα του άγχους θα επιδεινωθούν. Μπορεί η αλκοόλη να σας κάνει να αισθανθείτε υπνηλία, αλλά στην πραγματικότητα παρεμβαίνει στις συνήθειες του ύπνου, με αποτέλεσμα να μην κοιμάστε σωστά το βράδυ.

Παράλειψη της πρωτεΐνης στο πρωινό. Εάν το πρωινό σας αποτελείται μόνο από δημητριακά, μπορεί να σας δημιουργήσει εκνευρισμό λίγες ώρες αργότερα. Πολλοί τρώτε υδατάνθρακες στο πρωινό χωρίς μια πηγή πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η προσθήκη 20 έως 25g πρωτεΐνης στο πρωινό σας, όπως αυγά, γιαούρτι, τυρί, θα κρατήσει την ενέργεια σας, τις ορμόνες σας και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σταθερά.

Κατανάλωση πάρα πολλή ζάχαρης. Πάρα πολλές γλυκές λιχουδιές, φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο άγχος. Μπορεί η κατανάλωση ζάχαρης να αυξάνει την ενέργεια σας, όμως αυτό θα είναι παροδικό, γιατί μετά θα πέσει απότομα η διάθεση σας, με αποτέλεσμα να σας δημιουργηθεί ένα ξαφνικό άγχος.

Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών. Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, όπως πατατάκια, πίτσα και παγωτό, μπορεί να φαίνεται παρήγορη, αλλά οι υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να δημιουργήσουν άγχος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι, όσοι έτρωγαν τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είχαν σημάδια αυξημένης ψυχικής πίεσης. Για να πάρετε, λοιπόν το μικρό ποσό των κορεσμένων λιπαρών, που χρειάζεται το σώμα σας, να στραφείτε προς τις υγιεινές επιλογές, όπως ο σολομός, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, και οι ωμοί ξηροί καρποί, αντί των χάμπουργκερ, μπέικον και γλυκών.

Τρώτε ακανόνιστα. Η παράλειψη και η καθυστέρηση των γευμάτων,  μπορούν φέρουν αλλαγές στη διάθεση σας. Το σώμα σας είναι μια μηχανή υψηλής απόδοσης που πρέπει να τροφοδοτείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να λειτουργεί βέλτιστα. Άρα, μην αφήνετε τον οργανισμό σας νηστικό πάνω από τέσσερις ή πέντε ώρες, ώστε να μην πέφτουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Μειώνοντας πολύ τις θερμίδες. Η απότομη μείωση των θερμίδων και η συνεχή ενασχόληση με τα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική ευεξία. Αν θέλετε να περιορίσετε την πρόσληψη τροφής, βελτιώστε τη διατροφή σας σταδιακά, έτσι ώστε οι αλλαγές να μην σας δημιουργήσουν άγχος και εκνευρισμό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.