WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφές για έξυπνα παιδιά


13 Οκτωβρίου 2014

 Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι, η διατροφή και η μάθηση πάνε χέρι-χέρι. Ορισμένα τρόφιμα ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Άρα, τα παιδιά που καταναλώνουν τα σωστά τρόφιμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, έχουν καλύτερη μνήμη και περισσότερη ενέργεια για το σχολειό. Αντιθέτως, η κακή μνήμη στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή απόδοση στο σχολείο, και  να επηρεάσει αρνητικά την αυτοπεποίθηση τους καθώς μεγαλώνουν. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την ενίσχυση της μνήμης των παιδιών, ένας από αυτούς είναι η εξασφάλιση μιας διατροφής, που είναι πλούσια σε θρεπτικά τρόφιμα, τα οποία τονώνουν τη μνήμη. Δείτε, λοιπόν παρακάτω, τι να τρώει το παιδί σας για να έχει μια ισχυρή μνήμη.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προωθούν την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Δώστε στα παιδιά σας λιπαρά ψάρια, όπως σολομό, πέστροφα, σαρδέλες δύο φορές την εβδομάδα. Εάν δεν δεν τους αρέσει να τρώνε ψάρια, μπορούν να πάρουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα φιστίκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Επίσης, το μητρικό γάλα είναι πιο πλούσιο σε καλά λιπαρά, ιδιαίτερα μεταξύ των μαμάδων που είχαν διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3, κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας

Χολινη. Η χολίνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει τις περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία της μνήμης και για τη μακροπρόθεσμη ικανότητα μάθησης. Μια διατροφή πλούσια σε αυγό, βοδινό κρέας, σιτάρι, φιστίκια, μαρούλι, κουνουπίδι, είναι γνωστό ότι είναι εμπλουτισμένη με χολίνη. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει, ότι ο κρόκος του αυγού, ηρεμεί τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας έτσι τη συγκέντρωση του παιδιού.

Τα μονοακόρεστα λίπη και το φυλλικό οξύ. Τρόφιμα που περιέχουν μονοακόρεστα λίπη βοηθάνε στη λειτουργία του εγκεφάλου και κατ' επέκταση στην ενίσχυση της μνήμης. Αυτά τα λιπαρά μπορούν να βρεθούν στο  ελαιόλαδο, στο λάδι κανόλα, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους, και στο αβοκάντο. Επίσης, μελέτες υποστηρίζουν ότι, το φυλλικό οξύ επιτυγχάνει μια καλύτερη ικανότητα απομνημόνευσης, με αποτέλεσμα να βοηθάει τα παιδιά στην ψυχοκοινωνική, πνευματική και ακαδημαϊκή τους ανάπτυξη. Οι κοινές πηγές φυλλικού οξέος είναι η σόγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα πορτοκάλια, και τα μπιζέλια. Επιπλέον, φρούτα και λαχανικά, όπως τα μούρα, μελιτζάνες, σταφύλια, κεράσια, μήλα, λάχανο, ντομάτα, μπρόκολο, κρεμμύδια και βερίκοκα περιέχουν αντιοξειδωτικά, που οξύνουν τη μνήμη και συμβάλουν στη συγκέντρωση.

Υδατάνθρακες. Ο εγκέφαλος στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε υδατάνθρακες, για τα καύσιμα του. Από τη στιγμή που τα παιδιά καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και τα φρούτα, απελευθερώνεται στον οργανισμό η γλυκόζη. Η οποία ενεργοποιεί τα κύτταρα του εγκεφάλου, προμηθεύοντας καύσιμα για τη λειτουργία του.

Ξεκινήστε με πρωινό. Είναι πολύ σαφές ότι, η σχολική επίδοση δεν είναι αποδοτική, αν το πρωινό γεύμα παραλείπεται. Οι μελέτες δείχνουν ότι, τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό είναι πιο υποτονικά, είναι λιγότερο προσεκτικά και δεν έχουν ενέργεια για τις σχολικές δραστηριότητες. Τροφές για πρωινό, όπως δημητριακά, τοστ, φρούτα, γάλα και γιαούρτι αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τροφοδοτώντας τον εγκέφαλο με την τροφή που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Μερικά πρωινά είναι καλύτερα, από κάποια άλλα, όταν πρόκειται να βοηθήσουν  τα παιδιά στη μάθηση. Σε μια μελέτη παιδιών δημοτικού σχολείου, εκείνα που έτρωγαν πλιγούρι βρώμης για πρωινό, είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε ορισμένα τεστ μνήμης από ό, τι τα παιδιά που τους δόθηκε μια χαμηλή σε φυτικές ίνες διατροφή ή καθόλου πρωινό.

Εστίαση σε σίδηρο. Τα χαμηλά επίπεδα στο αίμα του σιδήρου (φερριτίνη) - ακόμη και εν απουσία της αναιμίας - μπορεί να μειώσει την ικανότητα προσοχής και μνήμης σε μικρά παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα του εγκεφάλου. Καλές πηγές σιδήρου, περιλαμβάνουν το κόκκινο κρέας, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, το ψωμί ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα όσπρια, και τα καρύδια. Εκτός από τροφές πλούσιες σε σίδηρο, ένα πολυβιταμινούχο και μεταλλικό συμπλήρωμα θα βοηθήσει τα κορίτσια που είναι στην έμμηνο ρύση και τα χορτοφαγικά παιδιά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.