WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί αυξάνεται το βάρος μετά τον γάμο;


15 Αυγούστου 2015

07e51da1a72c27035f99d5b24f4fb2e5-ka1.jpg

Μήπως μετά τον γάμο έχετε πάρει μερικά παραπανίσια κιλά; Κι όμως μελέτες υποστηρίζουν ότι, όσοι παντρεύονται παίρνουν σχεδόν πέντε κιλά, τους πρώτους έξι μήνες του γάμου. Σε γενικές γραμμές, η αύξηση του σωματικού βάρους μετά το γάμο είναι συνηθισμένο φαινόμενο και είναι ίσως αποτέλεσμα της χαλαρότητας, που αρχίζει να επικρατεί στον γενικό τρόπο ζωής. Οι νεόνυμφοι δεν έχουν πλέον μια ειδική εκδήλωση - και φωτογραφίες του γάμου – που θα τους παρακινήσει, ώστε να προσέξουν το βάρος τους. Επίσης, είναι εξίσου πιθανό, ότι αυτή η αποδυνάμωση του κινήτρου για τη διατήρηση του σωματικού βάρους οφείλεται στην ψυχολογία του ζευγαριού, ότι «έδεσε τον γάιδαρο του», και, επομένως, δεν χρειάζεται πλέον να κοπιάσει για την εμφάνισή του.

Επιπλέον, ένα νιόπαντρο ζευγάρι συνήθως υιοθετεί το φαγητό σαν ένα σημαντικό κομμάτι  των δραστηριοτήτων του, που απολαμβάνει μαζί, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και για τους δύο. Όσα  παντρεμένα ζευγάρια τρώνε τα γεύματά τους μαζί, είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό, από το κανονικό, διότι ο ένας επηρεάζει τον άλλον. Στην πραγματικότητα, η επιρροή που ασκούν τα ζευγάρια στις αποφάσεις της διατροφής, είναι ένας μεγάλος παράγοντας στην αύξηση του σωματικού βάρους μετά τον γάμο. Δύο επιπλέον παράγοντες που θα μπορούσαν να έρθουν στο παιχνίδι, είναι η τάση να τρώνε έξω μαζί πιο συχνά και να μαγειρεύουν μεγαλύτερες ποσότητες, όταν τρώνε στο σπίτι. Επίσης, ο χρόνος που δαπανάται βλέποντας τηλεόραση, είναι ένας άλλος παράγοντας στην οικογενειακή αύξηση του σωματικού βάρους.  Συνήθως, τα ζευγάρια που είναι ευχαριστημένα, ικανοποιημένα και νιώθουν ασφάλεια στον γάμο τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος, επειδή δεν αισθάνονται το άγχος για να προσελκύσουν έναν σύντροφο.

Πως όμως θα αποφύγετε την αύξηση του βάρους σας μετά τον γάμο;

Όσοι είστε νιόπαντροι και θέλετε να αποφύγετε την αύξηση των κιλών, πρέπει να εξετάσετε το βάρος σαν έναν παράγοντα για τη γενική υγεία και την ευημερία και να μην πιστεύετε, ότι αφορά μόνο την εμφάνισή. Ακριβώς όπως τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να επηρεάσουν ο ένας τον άλλο για να φάνε ανθυγιεινά, έτσι μπορούν να επηρεαστούν μεταξύ τους, για να κάνουν υγιεινές επιλογές. Άρα, πρέπει να συνεργαστείτε, ώστε να δημιουργήσετε θρεπτικά μενού, και να προετοιμάσετε υγιεινά γεύματα. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην αφεθείτε και πάρετε κιλά, καθώς και να εργαστείτε πάνω από έναν κοινό στόχο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.