WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα οφέλη της σοκολάτας!


5 Νοεμβρίου 2014

chocolate1.jpg

Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινά από το 600 π.Χ. περίπου, από το τροπικό φυτό, το κακαόδεντρο. Σύμφωνα με τις παραδόσεις, η σοκολάτα έχει προέλευση θεϊκή και για αυτόν τον λόγο ονομάζεται και «τροφή των θεών». Οι Αζτέκοι χρησιμοποίησαν τους κόκκους του κακάο ως μέσο συναλλαγής, ενώ όταν έφτασε στην Ευρώπη το κακάο  έγινε δημοφιλές στους πλούσιους και αριστοκρατικούς κοινωνικούς κύκλους. Αυτός ο γλυκός πειρασμός, μπορεί να περιέχει θερμίδες, όμως  είναι και μια πολύ θρεπτική τροφή που παρέχει αρκετά οφέλη.

Η μαύρη σοκολάτα είναι και μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, γιατί περιέχει πολυφαινόλες, φλαβανόλες, κατεχίνες, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Οι φλαβανόλες μπορεί να στέλνουν σήματα στις αρτηρίες να χαλαρώσουν, γεγονός που μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος και ως εκ τούτου μειώνει την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας από καρδιακά επεισόδια. Επίσης, η σκούρα σοκολάτα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχει μεταλλικά στοιχεία, όπως χαλκό, μαγγάνιο, φωσφόρο και σελήνιο.

Ένα άλλο όφελος  είναι ό,τι μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι ένας κοινός παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.  Σε μια μελέτη με 470 ηλικιωμένους άνδρες, βρέθηκε ό,τι το  κακάο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, κατά 50% κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 15 ετών.

Οι καλές ειδήσεις ευτυχώς δεν έχουν τελειώσει ακόμα, διότι η σκούρα σοκολάτα μπορεί επίσης, να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Όσοι καταναλώνουν κακάο έχουν βελτιωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους ανθρώπους με διανοητική ανεπάρκεια, όπως και να βελτιώσει αισθητά την απώλεια μνήμης.

Δεν χρειάζεται να σας επισημάνουμε ό,τι η σοκολάτα βελτιώνει τη διάθεση, συμβάλλοντας στην αύξηση των επίπεδων των φυσικών οπιοειδών του οργανισμού, που ρυθμίζουν την διάθεση και χαρίζουν ευφορία. Κατ’ επέκταση η σοκολάτα έχει και μια αγχολυτική δράση. Όσο για τους διάφορους ισχυρισμούς που συνδέουν την σοκολάτα με την ακμή, και τις  ημικρανίες, έχουν όλοι πλέον καταρριφθεί.

Από τα παραπάνω προκύπτει ό,τι η σοκολάτα έχει αρκετές ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ό,τι θα πρέπει να πάτε όλοι έξω και να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες, διότι είναι φορτωμένη με θερμίδες και μπορεί να σας προσθέσει κιλά. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι περισσότερες σοκολάτες εμπορίου δεν είναι τόσο καλής ποιότητας, γι΄αυτό να επιλέγετε σοκολάτες με 70% ή υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο, ώστε να πάρετε όλα τα οφέλη, έχοντας πάντα στο μυαλό σας αυτό που έλεγαν οι Αρχαίοι: "μέτρον άριστον".

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.