WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρόληψη των διατροφικών διαταραχών


9 Νοεμβρίου 2014

6f18d030f574a7e968455a316e831bc1-κα.jpg

Είναι γνωστό ό,τι η παχυσαρκία και οι διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία και η βουλιμία είναι σε άνοδο μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Η εξάπλωση των ασθενειών αυτών είναι χαρακτηριστική των εκβιομηχανισμένων χωρών και αυξάνεται σταθερά. Βοηθώντας, λοιπόν τους νέους να μάθουν να επιλύουν προβλήματα με υγιεινότερους τρόπους, είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη των διατροφικών διαταραχών. Όμως, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας Task Force για τις Διατροφικές Διαταραχές, οι προσπάθειες πρόληψης που απευθύνονται σε κορίτσια και αγόρια εφηβικής ηλικίας, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, διότι είναι δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξουν οι νοοτροπίες τους, όσο αφορά την εικόνα του σώματος και των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών τους. Άρα, όπως γίνεται κατανοητό η πρωτογενής πρόληψη θα πρέπει να λάβει χώρα νωρίς, πριν οι νέοι μάθουν να αισθάνονται άσχημα για το σώμα τους.

Όμως, δυστυχώς η δυτική κουλτούρα φαίνεται να πηγαίνει ενάντια στην προαγωγή της υγείας, προτείνοντας ως μοτίβα ομορφιάς τα πολύ αδύνατα μοντέλα και εξιδανικεύοντας τις ακραίες δίαιτες και την αφύσικη μυϊκή ρώμη στους άνδρες. Ο μύθος της λεπτότητας, ως η ιδανική ομορφιά, οι μύθοι που συνδέονται με τα τρόφιμα και η σημασία της εικόνας ως μέσο αυτοεπιβεβαίωσης, είναι τα κεντρικά θέματα της πρόληψης των διατροφικών διαταραχών, ιδιαίτερα όσο αφορά τους έφηβους. Τα πρώτα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών (ED) συμβαίνουν σε παιδιά και, όπως αποδεικνύεται από τη βιβλιογραφία, η συχνότητα τείνει να αυξάνεται, ενώ η ηλικία έναρξης τείνει όλο και περισσότερο να μειώνεται. Επίσης, οι περισσότεροι έφηβοι ντρέπονται για τις ατέλειες του σώματός τους, με αποτέλεσμα να αποφασίζουν να του επιτεθούν, με το να σιτίζονται όσο πιο λίγο μπορούν.

Επομένως, είναι αναγκαίο, ως γονείς να εφαρμόσετε ένα σχέδιο πρόληψης για τις διατροφικές διαταραχές, που να βασίζεται στη καλή γνώση της διατροφής και του σώματος, σε συνδυασμό με την αύξηση της αυτοεκτίμησης. Σαν πρώτος στόχο της πρόληψης, θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά, να εντοπίζουν και να ενισχύουν τις θετικές πτυχές του εαυτού τους, προκειμένου να επιφέρουν αλλαγές στη επίπεδο της αυτοεκτίμηση τους. Ο δεύτερος στόχος σας θα πρέπει να είναι η εκπαίδευση της υγιεινής διατροφής, χωρίς όμως να ασκείτε πίεση στο να τρώνε ή να μη τρώνε. Το κήρυγμα και οι φωνές χειροτερεύουν την κατάσταση. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να μιλάτε στα παιδιά, συνέχεια  για το φαγητό ή για το αν είναι παχιά ή αδύνατα, αλλά καλό είναι να συζητάτε μαζί τους για όσα τα απασχολούν, χωρίς να κάνετε οι ίδιοι επικριτικά σχόλια. Επίσης, θα πρέπει να τα διδάξετε, πώς τα σώματά τους αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας και ότι είναι φυσιολογικό να κερδίσουν βάρος.

Τέλος, το πιο σημαντικό είναι να μην αγνοήσετε μια διατροφική διαταραχή. Πρόκειται για μια καταστροφική και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Αλλά, οι άνθρωποι μπορούν και να ανακάμψουν από αυτή την ασθένεια, τη στιγμή που θα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί σωστά. Μιλήστε με έναν φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης, που θα σας καθοδηγήσει και θα σας  συμβουλεύσει για το πώς θα χειριστείτε το θέμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.