WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η βιταμίνη C βοήθεια στο κρυολόγημα- Μύθος ή πραγματικότητα;


14 Νοεμβρίου 2014

613f7b0d69ae0c694002e47c444afdd8-κα.jpg

Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συχνή μολυσματική ασθένεια στον άνθρωπο και μπορεί να νοσήσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του έτος. Από πολύ παλιά υπάρχει η πεποίθηση ό,τι υψηλή δόση της βιταμίνης C, μπορεί να αποτρέψει τα κρυολογήματα. Κατά πόσο όμως ισχύει το παραπάνω;

Καταρχήν, πρέπει να γνωρίζετε ό,τι η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό και είναι αναγκαίο για την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα. Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που κρατάει το δέρμα και τους διάφορους ιστούς σκληρούς αλλά, ταυτόχρονα και εύκαμπτους. Επίσης, η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως σκορβούτο, η οποία δεν είναι πραγματικά ένα πρόβλημα της σημερινής εποχής, γιατί πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αρκετή βιταμίνη C από τα τρόφιμα.

Η θεωρία ό,τι η αυτή η βιταμίνη έχει επίδραση στο κρυολόγημα, διαδόθηκε γύρω στο 1970, όταν ο νομπελίστας Linus Pauling δημοσίευσε ένα βιβλίο για την πρόληψη του  κρυολογήματος με τη χρήση μεγάλων δόσεων βιταμίνης C. Αλλά, εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν πραγματικά αξιόπιστες μελέτες, που να αποδείκνυαν ό, τι αυτό είναι αλήθεια. Από τότε, αυτή η πεποίθηση έχει μελετηθεί εκτενώς. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, πολλαπλές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες έχουν εξετάσει, αν η βιταμίνη C έχει πραγματική επίδραση στη γρίπηΤα αποτελέσματα ήταν αρκετά απογοητευτικά. Διότι, οι περισσότερες μελέτες αποκάλυψαν ό,τι η συμπλήρωση με 200mg ή περισσότερο, δεν μείωσε τη συχνότητα των κρυολογημάτων. Ωστόσο, υπάρχει μια τάση της βιταμίνης C,  να μειώνει τη σοβαρότητα του κρυολογήματος. Άρα, το μόνο σίγουρο είναι ο,τι εάν παίρνετε αρκετή ποσότητα βιταμίνης C, δεν θα γλυτώσετε τη γρίπη, απλά μπορεί τα συμπτώματα να είναι πιο ελαφριά και να διαρκέσουν μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.