Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - συνήθως γύρω από τη 24η εβδομάδα - πολλές γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη κύησης. Η διάγνωση του διαβήτη της κύησης δεν σημαίνει ό,τι είχατε διαβήτη πριν την σύλληψη ή ότι θα έχετε διαβήτη μετά τον τοκετό. Αλλά, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας, σχετικά με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο στο αίμα), έτσι ώστε εσείς και το μωρό σας, να παραμείνετε υγιείς.
Τι είναι διαβήτης κύησης;
Έγκυες γυναίκες που δεν είχαν ποτέ διαβήτη πριν, αλλά έχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λέγεται ό,τι έχουν διαβήτη κύησης. Ο διαβήτης κύησης ξεκινά όταν το σώμα σας δεν είναι σε θέση να παράγει και να χρησιμοποιήσει όλη την ινσουλίνη, που χρειάζεται για την εγκυμοσύνη. Χωρίς αρκετή ινσουλίνη, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα σε υψηλά επίπεδα. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τον λόγο που ορισμένες γυναίκες θα αναπτύξουν διαβήτη κύησης.
Πώς να διαχειριστείτε τον διαβήτη κύησης
Επειδή, ο διαβήτης κύησης μπορεί να βλάψει εσάς και το μωρό σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε τη θεραπεία γρήγορα. Η θεραπεία για τον διαβήτη κύησης έχει ως στόχο να κρατήσει σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και περιλαμβάνει πάντα ειδικά σχέδια γεύματος και προγραμματισμένη σωματική δραστηριότητα. Μπορεί επίσης, να περιλαμβάνει ενέσεις ινσουλίνης σε καθημερινή βάση. Τρώγοντας τα σωστά είδη τροφίμων σε υγιείς μερίδες, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας και για να μην πάρετε πάρα πολλά κιλά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια υγιεινή διατροφή εστιάζεται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, τροφές δηλαδή, που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και χαμηλές σε λιπαρά και θερμίδες. Καλό είναι να αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, περιλαμβανομένων των ζαχαρωτών.
Άσκηση. Η τακτική σωματική δραστηριότητα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο σχέδιο ευεξίας κάθε γυναίκας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας, διεγείροντας το σώμα σας ώστε, να κινηθεί η γλυκόζη στα κύτταρα σας. Αυξάνει επίσης, την ευαισθησία των κυττάρων σας στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι το σώμα σας θα πρέπει να παράγει λιγότερη ινσουλίνη για να μεταφέρει τη ζάχαρη. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από κάποιες κοινές ταλαιπωρίες της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στην πλάτη, μυϊκές κράμπες, πρήξιμο, δυσκοιλιότητα και δυσκολία στον ύπνο. Με το γιατρό σας θα συζητήσετε πόση άσκηση μπορείτε να κάνετε μέσα στην εβδομάδα. Το περπάτημα, η ποδηλασία και το κολύμπι είναι καλές επιλογές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καθημερινές δραστηριότητες, όπως η οικιακή εργασία και κηπουρική μετράνε επίσης.
Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ο,τι δεν χρειάζεται να χάσετε βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του μωρού σας. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τους στόχους σας, με βάση το βάρος σας πριν την εγκυμοσύνη. Τέλος, μπορεί να θέλετε να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο, για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο διατροφής με βάση τα κιλά σας, το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, τις διατροφικές προτιμήσεις και την σωματική σας δραστηρίοτητα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.