WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ενισχύστε τη διάθεση σας με φυσικό τρόπο


24 Δεκεμβρίου 2014

Αν αυτή την εποχή νιώθετε υποτονικά, υπάρχουν μερικά τρόφιμα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να ενισχύσουν την διάθεση σας. Μελέτες δείχνουν ό,τι οι παρακάτω τροφές μπορούν να μειώσουν το στρες, να καταπραΰνουν το άγχος και να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη.

Σοκολάτα. Αυτό το τρόφιμο δεν μπορεί να είναι νέο για σας, αλλά είναι καλό να γνωρίζετε είναι ότι υπάρχει κάποια επιστήμη πίσω από τη θεωρία ό,τι η σοκολάτα μας κάνει ευτυχείς. Μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας (30 γραμμάρια, για να είμαστε ακριβείς), μειώνει τις ορμόνες του στρες, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης, σε άτομα που έχουν έντονο άγχος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι, χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες της. Όμως θα πρέπει να την καταναλώνετε με μέτρο , γιατί έχει αρκετές θερμίδες.

Υδατάνθρακες. Παρά τους επίμονος μύθους περί του αντιθέτου, οι υδατάνθρακες δεν σας παχαίνουν, αλλά μπορούν να τονώσουν τη διάθεσή σας. Σε μια νέα μελέτη στο περιοδικό Archives of Internal Medicine, οι άνθρωποι που για ένα χρόνο ακολούθησαν μια διατροφή πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες, η οποία επέτρεπε μόνο 20 έως 40 γραμμάρια υδατανθράκων καθημερινά, δηλαδή μόλις 1/2 φλιτζάνι ρύζι συν ένα κομμάτι ψωμί, έδειξαν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και θυμού, σε σχέση με εκείνους που είχαν μια δίαιτα που περιείχε φυσιολογικά ποσά υδατανθράκων. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι υδατάνθρακες προάγουν την παραγωγή της σεροτονίνη, μια χημική ουσία που βελτιώνει τη διάθεση. Επίσης, μια περιοριστική δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες για πολύ καιρό, επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση, δημιουργώντας το συναίσθημα της στέρησης.

Φρούτα & Λαχανικά (και άλλα ολόκληρα τα τρόφιμα).  Σε μια πρόσφατη μελέτη με 3.500 άνδρες και γυναίκες, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Psychiatry, εκείνοι που δήλωσαν ότι κατανάλωναν μια διατροφή πλούσια σε ολόκληρα τα τρόφιμα, ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν αίσθημα κατάθλιψης από ό, τι εκείνοι που έτρωγαν πολλά γλυκά, τηγανητά , επεξεργασμένα κρέατα, επεξεργασμένα δημητριακά και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ό,τι τα αντιοξειδωτικά σε φρούτα και λαχανικά και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Επίσης, το φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη που βρίσκεται στα φασόλια, στα εσπεριδοειδή και στα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, επηρεάζει θετικά την διάθεση και δημιουργεί ευφορία.

Κρόκος Κοζάνης. Μελέτες υποστηρίζουν ότι το σαφράν, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση ή και να μειώσει τις εναλλαγές που νιώθετε, 'όπως κατάθλιψη- χαρά και το αντίθετο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το μπαχαρικό λειτουργεί με τον ίδιο μηχανισμό, όπως το Prozac, βοηθώντας την παραγωγή της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Καρύδα.Όταν είστε σε κατάσταση στρες, η μυρωδιά της καρύδας μπορεί να σας φτιάξει την διάθεση, επιβραδύνοντας τον καρδιακό ρυθμό σας. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η εισπνοή ενός ευχάριστου αρώματος ενισχύει την εγρήγορση, ενώ παράλληλα καταπραΰνει το στρες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.