WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tips για να αποφύγετε το hangover και το φούσκωμα των γιορτών


22 Δεκεμβρίου 2014

Όλοι γνωρίζουμε ό,τι οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι ευχάριστες και λαμπερές. Όμως, θα περάστε ακόμα πιο όμορφα, εάν την επόμενη μέρα που ξυπνήσετε, δεν νιώθετε σαν «ζόμπι». Συνήθως, αυτό το συναίσθημα οφείλεται στα πολλά ποτήρια κρασιού και στην κατανάλωση φαγητού. Επειδή όμως, κανείς δεν θέλει να χαλάσει αυτές τις ένδοξες αναμνήσεις, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.  

Αποφύγετε την υπερφόρτωση σε ζάχαρη. Ξέρω, ξέρω – μια από τις καλύτερες στιγμές των Χριστουγέννων, είναι τα εδέσματα, όπως η γαλοπούλα, οι πίτες, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι δίπλες, τα οποία είναι φορτωμένα σε ζάχαρη. Όμως μην ανησυχείτε, δεν θα τολμούσα να σας πω να μην υποκύψετε λίγο. Απλά, κάντε μια προσπάθεια, να περιορίσετε την πρόσληψη των ζαχαρούχων τροφίμων, διότι εάν το παρακάνετε, θα νιώθετε λήθαργο την επόμενη ημέρα - ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και το ίδιο βράδυ.

Καταναλώστε φρέσκα λαχανικά. Οι γιορτές και ιδίως η ημέρα των Χριστουγέννων, περιλαμβάνουν πολλά βαριά τρόφιμα, όπως τα τηγανητά. Δεν χρειάζεται, όμως να στερηθείτε τις αγαπημένες σας γεύσεις, αλλά να προσπαθήσετε να πετύχετε μια καλή ισορροπία, με την εναλλαγή τροφίμων  που είναι πλούσια σε θερμίδες και των λαχανικών. Την επόμενη μέρα θα ευχαριστείτε τον εαυτό σας για αυτή την επιλογή.

Κάντε μια βόλτα. Είναι δύσκολο να αντισταθείτε στον καναπέ σας, μετά από ένα πλούσιο και εορταστικό δείπνο. Αλλά, έστω και μια σύντομη βόλτα μπορεί να βοηθήσει να χωνέψετε πιο εύκολα και να νιώθετε όμορφα την επόμενη ημέρα. Έτσι, αν ο καιρός δεν είναι πολύ άσκημος, πιάσε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και πηγαίνετε ένα περίπατο, μετά το δείπνο.

Νερό, νερό, νερό. Μένοντας ενυδατωμένο είναι το κλειδί - όχι μόνο για την πρόληψη του πονοκεφάλου την επόμενη μέρα, εξαιτίας του αλκοόλ, αλλά και για να φύγουν όλες οι τοξίνες, που έχετε απορροφήσει.

Φάτε νωρίς. Πολλοί από εσάς τείνετε να τρώτε πολύ λίγο όλο το πρωί, έτσι ώστε να έχετε όλη την όρεξη που απαιτείται, για το μεγάλο γεύμα το βράδυ. Αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά μια καλή πρακτική για δύο λόγους: 1) Εάν πεινάτε πάρα πολύ, θα υποπέσετε σε υπερκατανάλωση τροφής, χωρίς να το καταλάβετε. και 2) Αν αρχίστε να πίνετε από νωρίς, λόγω του εορταστικού κλίματος, σημαίνει ό,τι θα καταναλώστε αλκοόλ με άδειο στομάχι, και την επόμενη μέρα θα νιώθετε το κεφάλι σας βαρύ. Αποτρέψτε αυτό το συναίσθημα, τρώγοντας ένα μικρό πρωινό ή μερικά σνακ νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Κάντε τα κλασικά κόλπα για το hangover. Αν ξυπνήσετε την επόμενη μέρα και το κεφάλι σας πάει να σπάσει, τότε αντιμετωπίστε το με τις κλασικές θεραπείες: Δοκιμάστε την με αθλητικά ποτά ή smoothies, τα οποία θα συμβάλλον στην αναδημιουργία των ηλεκτρολυτών σας, και επίσης, καταναλώστε τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως μπανάνα, που θα μειώσουν την αφυδάτωση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.